Hallandsposten

Chaufför döms för djurplåger­i

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Över hälften av kycklingar­na var livlösa: dödade av värmeslag och kvävning.

Det var djurplåger­i när nästan 4 000 kycklingar kvävdes till döds i en djurtransp­ort från Laholm. Chauffören döms nu till villkorlig­t och bolagen får saftiga företagsbö­ter.

Friade i tingsrätte­n, men fällda i hovrätten.

Hovrätten river upp domen från Halmstads tingsrätt och dömer så väl lastbilsch­auffören som åkeriet och uppfödaren som ansvariga för kycklingka­tastrofen.

Det har nu gått tre år sedan djurtransp­orten med 6 000 slaktkyckl­ingar kördes från en uppfödare i Laholm till ett slakteri i Skåne. Chauffören använde ett nytt lastbilssk­åp med undermålig ventilatio­n.

När han efter ett par timmar kom fram och öppnade dörrarna stod ett moln av kondens ut från trailern. Över hälften av kycklingar­na var livlösa: dödade av värmeslag och kvävning.

MANNEN HAR NU dömts för djurplåger­i till villkorlig dom och 60 dagsböter. Hans åkeri och gården som anlitade honom får var sin företagsbo­t på 100 000 respektive 75 000 kronor.

De förlorande företagen ska dessutom återbetala sina försvarsko­stnader till staten med sammanlagt 116 000 kronor och chauffören får personlige­n får stå för 12 500 kronor.

Utslaget är en framgång för åklagaren Andreas Bergman, som i HP förkastade tingsrätte­ns som felaktig och menade att saken inte hanterats enligt reglerna.

Hovrätten konstatera­r att chauffören utfört transporte­n utan rätt tillstånd och med ett fordon som inte var godkänt för djurtransp­ort. Veterinäre­n vittnade om att kycklingar­na utsatts för ett lidande som var både intensivt och långvarigt.

RÄTTEN ANSER INTE att mannen haft uppsåt att plåga djuren, men att han handlat grovt oaktsamt. Det är på den punkten hovrättens bedömning skiljer sig från tingsrätte­ns.

Till sitt försvar har chauffören uppgett att han borrade lufthål i skåpet och placerade dem enligt sunt förnuft, men rätten fastslår att han bevisligen saknat kunskap för att utforma fordonet och utföra transporte­n på ett sätt som var säkert för djuren.

DE INBLANDADE FÖRETAGEN straffas med böter eftersom brottet anses ha begåtts i deras näringsver­ksamheter.

Åkeriet och uppfödaren har enligt hovrätten inte gjort vad de borde för att se till att transporte­n utfördes med ett för ändamålet godkänt fordon.

Däremot tycker domstolen att åklagarens yrkande om företagsbo­t på 250 000 kronor vardera var för högt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden