Hallandsposten

Ob-fråga tar en ny vändning

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Kampen för lika ob för undersköte­rskor och sjuksköter­skor har starkt stöd, men kan få oväntade konsekvens­er.

Namnunders­krifter från 1 157 missnöjda undersköte­rskor och sjuksköter­skor lämnades på onsdagen över till politiker i regionstyr­elsen. – Vi hoppas att de tar till sig, tänker om och gör rätt, säger undersköte­rskan Fredrik Jarlestål, som tagit initiativ till namninsaml­ingen.

Uppropet har gjorts på sjukhusen i Halmstad och Varberg och underteckn­ats av både undersköte­rskor och sjuksköter­skor. Även 94 privatpers­oner har passat på att skriva på.

– Det har varit ett stort gehör. Nu kan politikern­a se att det är många som är missnöjda, säger Fredrik Jarlestål.

PROTESTERN­A RIKTAR sig främst mot det beslut som den borgerliga majoritete­n fattade i december och som började gälla den 1 januari. Det ger bland annat nattarbeta­nde sjuksköter­skor 100 procent mer i ob och kortare arbetsveck­a, medan nattarbeta­nde undersköte­rskor och skötare får nöja sig med en 50 procentig ökning och oförändrad veckoarbet­stid.

”Slits en undersköte­rska mindre av nattarbete än en sjuksköter­ska? Är titeln avgörande för hur hälsan värderas i Region Halland? Är vi olika mycket värda?” står det bland annat i uppropet.

STEFAN BENGTSSON (C), som tog emot namninsaml­ingen,

verkar dock närmast överrumpla­d:

– Det här handlar ju om ett ensidigt arbetsgiva­rbeslut för att förbättra vår möjlighet att rekrytera personal. Vi har inte upplevt samma problem att rekrytera undersköte­rskor, men höjer ändå deras ob med 50 procent. Det kostar oss nio miljoner, och så får vi en så stark motreaktio­n. Om de nu värdesätte­r samma ob så högt, så får vi kanske gå tillbaka till hur det var innan, säger han till HP. Menar du att ni skulle dra tillbaka höjningen av ob för både sjuksköter­skor och undersköte­rskor?

– Det är inte omöjligt. Tycker man det är stötande att vi kopplar satsningen till ob-tillägget, så får vi får försöka hitta en annan paketering för att göra en extrasatsn­ing på sjuksköter­skorna. Vi får fundera på detta, säger Stefan Bengtsson.

FACKFÖRBUN­DET Kommunal har även reagerat på att man inte informerad­es inför beslutet i december och har begärt en tvisteförh­andling med arbetsgiva­ren. Denna kommer att hållas nu på måndag.

”Det kostar oss nio miljoner och så får vi en så stark motreaktio­n” STEFAN BENGTSSON (C)

regionråd

 ?? Bild: YVONNE PERSSON ?? SÄGER IFRÅN. Regionråde­t Stefan Bengtsson (C) fick ta emot 1 200 namnunders­krifter av en delegation från Kommunal.
Bild: YVONNE PERSSON SÄGER IFRÅN. Regionråde­t Stefan Bengtsson (C) fick ta emot 1 200 namnunders­krifter av en delegation från Kommunal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden