Hallandsposten

Därför kommer MP att blicka högerut

Efter fyra år i regering måste Miljöparti­et visa att man är mer än ett lydigt stödparti till Socialdemo­kraterna.

- JOAKIM BROMAN

LEDARE 15/2. Kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke (MP) rönte stor uppmärksam­het när hon häromvecka­n sa till Aftonblade­t att hon gärna vill bli språkrör. Den större nyheten kom dock lite mer i skymundan några dagar senare, när Bah Kuhnke också öppnade för ett borgerligt samarbete.

”Jag sitter i den regering som vill göra mest skillnad för klimatet och för mänsklighe­ten”, sa hon till Expressen.

Det är ett stort steg tillbaka mot mitten – och det säger en del om hur långt till vänster partiet drivit.

MARIA WETTERSTRA­ND OCH Peter Eriksson var Miljöparti­ets mest framgångsr­ika språkrör någonsin. Från tillträdet 2002 arbetade de idogt på att göra partiet regeringsd­ugligt. Förslag om sex timmars arbetsdag och Eu-utträde tonades ned eller togs bort helt.

Det var nära att leda till Rosenbad redan deras första år, då språkrören förhandlad­e om en mittenrege­ring med Folkpartie­t och Centerpart­iet.

Det var inte bara en förhandlin­gstaktik gentemot Göran Persson och Socialdemo­kraterna. Miljöparti­et blev under Wetterstra­nd och Eriksson på många sätt det mittenpart­i, oberoende av blockpolit­iken, som partiet sedan grundandet sagt sig vara. En rad överenskom­melser med Alliansreg­eringarna från 2006 och framåt bekräftade detta.

Miljöparti­ets stadgar satte dock stopp för Wetterstra­nd och Eriksson. Där står det att språkrör kan väljas om högst nio år i följd.

2011 valdes istället Gustav Fridolin och Åsa Romson till språkrör. Resultatet blev en vänstersvä­ng. Utåt förändrade­s visserlige­n inte politiken mycket. Den stora skillnaden var att den friskolevä­nliga linjen ersattes av attacker mot friskolorn­as vinster, i och för sig en tydlig vänsterfrå­ga.

Men framför allt bestod vänstervri­dningen i färre samarbeten med Alliansreg­eringen, och i tätare band till Socialdemo­kraterna. Ett regeringss­amarbete med borgerligh­eten blev gradvis otänkbart.

Det skulle förstås vara tacksamt att kunna skylla partiets nuvarande kris på denna vänstervri­dning, men det är andra misstag som spökar. Skandalen kring Mehmet Kaplan, Åsa Romsons många grodor, svikna vallöften vad gäller Vattenfall­s tyska kolkraft och omsvängnin­gen i migrations­politiken har gått hårt åt förtroende­t.

INFÖR VALET GÅR därför MP tillbaka till rötterna. Det innebär framför allt att miljöpolit­iken ska stå i fokus – veckans förslag om totalstopp för fossila drivmedel till 2030 är ett exempel. Men även Isabella Lövins uttalanden om farorna i att fokusera för mycket på brottsligh­eten ska ses i ljuset av att partiet försöker vinna tillbaka sina kärnväljar­e.

Efter fyra år i regering måste också MP visa att man är mer än ett lydigt stödparti till Socialdemo­kraterna. Den frigörelse­n innebär kanske en återgång till partiets tänkta mittenposi­tion i svensk politik. Alice Bah Kuhnkes uttalande om samarbete med en borgerlig regering kan vara en sanktioner­ad testballon­g från partiets ledning.

Det är i så fall välkommet. Svensk politik behöver inte mer vänsterinf­lytande. Och MP är som bäst när det gröna inte blandas med det röda.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? KRISPARTI. Miljöparti­et balanserar på riksdagssp­ärren efter en tuff mandatperi­od med många misstag.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT KRISPARTI. Miljöparti­et balanserar på riksdagssp­ärren efter en tuff mandatperi­od med många misstag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden