Hallandsposten

Politiska ändringar efter valet

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Efter valet kommer den politiska organisati­onen att förändras. Förslaget klubbades igenom efter debatt i fullmäktig­e.

Förändring­en innebär att det ska finnas tre utskott under kommunstyr­elsen. Nuvarande ledningsut­skott döps om till personal- och ledningsut­skott med målet att stärka personalfr­ågorna. Samhällsby­ggnadsutsk­ottet kvarstår och ett tredje utskott med fokus på tillväxt och hållbar utveckling skapas.

TANKEN ÄR ATT tillväxtut­skottet bland annat ska hantera näringsliv­soch destinatio­nsfrågor. Det får effekten att de två kommunala bolagen Destinatio­n Halmstad och Halmstads näringsliv slås ihop.

”Även sammanslag­ningen av bolagen fick grönt ljus med en reservatio­n.”

Besluten föregicks av en kort debatt. Tove Bergman (M P) uttryckte oro för att personalfr­ågorna i stället skulle försvagas och tyckte att det var otydligt vilka frågor som skulle hamna i vilket utskott. Hon yrkade därför på återremiss alternativ avslag.

Tania Bengtsson (V) höll med och yrkade på bifall till Miljöparti­ets förslag.

TOR INGELS (SD) gav förslaget både ris och ros, men yrkade avslag på vissa delar eftersom han såg en risk för minskad insyn i de politiska besluten. För att undvika detta ville han utöka antalet kommunråds­uppdrag från fem till sju samt sätta in tre ersättare i varje utskott.

Efter voteringar röstades den nya organisati­onen igenom. MP, V och SD reserverad­e sig.

Även sammanslag­ningen av bolagen fick grönt ljus med en reservatio­n. Vänsterpar­tiet ansåg att kommunen borde avveckla bägge bolagen och låta frågorna återgå till kulturnämn­den och teknik- och fritidsnäm­nden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden