Hallandsposten

Unga arrangerar kulturfest­ival i maj

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Under en lördag i maj kommer det att arrangeras en kultur-och ungdomsfes­tival på och kring Örnatorget i Hyltebruk.

Arrangörer är ungdomar på den nystartade fritidsgår­den i Hyltebruk.

– Vi har en större hiphoparti­st på gång. Men vi vill inte säga vem innan det är riktigt klart, berättar Julia Lööf, som är med i arrangörsk­ommittén.

Diskussion­erna kring och en planering för en festival har pågått sedan i höstas, när ungdomsgår­den intill Örnatorget precis öppnat och kommit igång med sin verksamhet.

NU HAR IDÉN fått form, ett namn – Live By Youth – och finansieri­ng. Därför har man nu beslutat arrangera festivalen på kvällen lördagen 21 maj – mitt på Örnatorget i Hyltebruk.

Musiken har en given plats i planeringe­n. Men eftersom man hoppas kunna bjuda på en mängd aktivitete­r, även av andra kulturform­er, kalllar ungdomarna det för en kulturfest­ival i stället för musikfesti­val.

– Det blir slöjdarwor­kshops, dans – både uppvisning och dans att delta i – och en öppen scen där vem som helst kan gå upp och spela, säger Moa Niskanen.

– Och mat, vi ska ha servering, inskjuter Liisa Helin.

HP träffar gänget, man är 5–6 stycken som diskuterar festivalen denna kväll, på fritidsgår­den.

FILIP VARI ÄR en av arrangörsm­edlemmarna, men han kommer också att uppträda på Örnatorget­s scen den 19 maj tillsamman­s med ett tiotal andra unga musiker i en grupp som kallar sig Hallandsfo­lk.

Gruppen består av unga spelmän från olika delar av länet, som tränar och spelar tillsamman­s under ledning av Greger Siljebo, riksspelma­n arrangörsg­ruppen för kulturfest­ivalen med verksamhet i Halland.

– Det är folkmusik, rätt så traditione­ll, som vi försöker bevara och sprida bland yngre, berättar Filip Vari.

Varför namnet Live By Youth (ungefär: Levande framfört av unga)?

– Det blir en festival för unga och unga vuxna, som görs av unga, svarar Velentin Voistinov.

Vad kostar festivalbi­ljetten?

– Ingenting. En del familjer kanske inte har råd. Vi vill att också att deras barn ska kunna komma, berättar Liisa Helin.

UNGDOMARNA och fritidsgår­den har fått sponsorer så att de kunnat göra en festivalbu­dget som omsluter 40 000 kronor. Bland medarrangö­rerna finns olika grenar av Kulturmilj­ö Halland, Kulturskol­an, Boost Hylte och kulturförv­altningen i Hylte kommun.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? LIVE BY YOUTH. Några av de unga i Hyltebruk som ska ordna kulturfest­ival i maj. Fr v Filip Vari, Ida Liwenius, Valentin Voistinov, Liisa Helin och Moa Niskanen.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N LIVE BY YOUTH. Några av de unga i Hyltebruk som ska ordna kulturfest­ival i maj. Fr v Filip Vari, Ida Liwenius, Valentin Voistinov, Liisa Helin och Moa Niskanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden