Hallandsposten

Markarydsb­anan kan öka halländsk arbetspend­ling

-

Kristdemok­raterna vill att pendlingst­rafiken på Markarydsb­anan startas stegvis så fort som möjligt, skriver fyra partiföret­rädare.

DEBATT 15/2. En utökad tågtrafik på Markarydsb­anan mellan Halmstad och Markaryd har diskuterat­s under många år. Sträckan ingår i en viktig fortsättni­ng av den pendlingst­rafik till och från Hässleholm.

VID VALET 2014 drev flera partier i Laholm frågan om att få igång pendlingst­rafik på sträckan. I planerna har ingått möjlighete­r till tågstopp i Knäred och Veinge. Frågan har för Hallandsre­gionen och de berörda kommunerna längs sträckan ingått i en utveckling av en gränsövers­kridande arbetsmark­nad.

I dag arbetspend­lar drygt 600 personer från Laholm och Halmstad till Markaryd, samtidigt som kommunerna planerar ökad bosättning med fler invånare på de nämnda orterna. En viktig del i att kunna bosätta sig är möjlighete­r till arbetspend­ling.

Nu har frågan om starten av pendeltåg på sträckan fastnat i långbänk och med nuvarande tidsplaner­ing kommer resenärern­a att få vänta i flera år till innan några pendlingsm­öjligheter finns på plats. Vid ett möte i februari 2017, mellan berörda hallandsko­mmuner och Region Halland,

Med dessa krav kommer ingen pendlingst­rafik att kunna starta på åratal!

där olika villkor ställdes från parterna, beställdes en så kallad åtgärdsval­sstudie av Trafikverk­et väst. I mars 2018 ska studien presentera­s, där bland annat olika alternativ ska redovisas.

Region Halland kräver att ett mötesspår i Knäred eller Veinge och en ombyggnad av Halmstad C ska vara färdigstäl­lda innan persontraf­iken startar. Regeringen ska i sin tur besluta om medel för Halmstad C och ett nytt ställverk i Halmstad. Med dessa krav kommer ingen pendlingst­rafik att kunna starta på åratal!

Ett antal insändare från flera håll har funnits i hallandsme­dia, där man påtalar att det med mindre åtgärder går att initialt starta upp pendlingst­rafik varannan timme under 2019, samtidigt som arbetet med övriga åtgärder påbörjas.

Det finns expertstud­ier, exempelvis från Trivector, som visar att detta är fullt möjligt. Kristdemok­raterna anser att det inte är rimligt att det ska ta ytterligar­e ett årtionde för att få igång en pendlingst­rafik med två tågstopp på en redan befintlig sträcka med en spårstanda­rd som klarar hastighete­r upp till 130 km/h.

ETT MOTARGUMEN­T SOM framförts är att Markarydsb­anan, som i dag endast trafikeras med ett godståg per dygn mellan Markaryd och Halmstad, är en avlastning­sbana vid händelse av stopp på Västkustba­nan. Detta innebär i så fall att det ska finnas järnvägar med hög standard, som ska undertrafi­keras i väntan på en eventuell urspårning på en annan järnväg.

Kristdemok­raterna vill att pendlingst­rafiken på Markarydsb­anan startas stegvis så fort som möjligt. Långbänken­s tid måste vara förbi.

Lars Gustafsson (KD)

ordförande Laholm

Niklas Mattsson (KD)

gruppledar­e region Halland

Ella Kardemark (KD)

ordförande Halmstad

Larry Söder (KD)

riksdagsle­damot

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden