Hallandsposten

Skolan missar pratet om sex

SVERIGE: ELEVERNA FÅR INGA SVAR PÅ SINA SEXFUNDERI­NGAR AV LÄRARNA

-

Skolan borde prata mer om porr, könsroller och hbtq-frågor, det säger flera experter efter en rapport från Skolinspek­tionen som visar på brister i sex- och samlevnads­undervisni­ngen.

Få skolor gör en tydlig koppling mellan sex och samlevnad och skolans övergripan­de värdegrund­sarbete, visar en ny genomlysni­ng av sex- och samlevnads­undervisni­ngen i grund- och gymnasiesk­olan, som Skolinspek­tionen gjort. Det är den första större granskning­en sedan 1999.

Sedan 2011 har sex och samlevnad som ämne breddats och tas nu upp i flera olika ämnen, som biologi, naturkunsk­ap, bild, historia, samhällsku­nskap och religion. Men många lärare är fortfarand­e osäkra på vad man ska ta upp och hur man ska prata om det.

SKOLINSPEK­TIONENS BILD är att många skolor missar tillfället att koppla undervisni­ngen i sex och samlevnad till det övergripan­de värdegrund­sarbetet, alltså vägledning i allas lika värde och jämställdh­et. Rent konkret kan det handla om sådant som porr, homofobi, nedsättand­e språkbruk och hederskult­ur. Sexuella trakasseri­er och övergrepp som elever berättat om i upprop som #tystiklass­en och #räckupphan­den vittnar om denna brist.

– Eleverna ska ha möjlighet att uttrycka sina åsikter, men skolan måste också förmedla de normer samhället står för, säger Stefanie Luthman, projektled­are för granskning­en.

Många ungdomar upplever också själva att de får bra informatio­n vad

 ??  ?? GLÖMS BORT. Enligt en rapport från Skolinspek­tionen finns det brister i skolornas undervisni­ng i sex och samlevnad. frågor på ett informativ­t sätt”, säger Anna-chuchu Schindele, utredare på Folkhälsom­yndigheten.
GLÖMS BORT. Enligt en rapport från Skolinspek­tionen finns det brister i skolornas undervisni­ng i sex och samlevnad. frågor på ett informativ­t sätt”, säger Anna-chuchu Schindele, utredare på Folkhälsom­yndigheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden