Hallandsposten

Juncker talade sig varm för toppkandid­ater

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Eu-kommission­en vill fortsatt utse sin ordförande genom systemet med toppkandid­ater i Eu-valet. Men posten ska gå till den som kan bygga en majoritet – inte automatisk­t den som får flest röster, betonar nuvarande ordförande­n i Bryssel.

– Det kan inte vara en automatisk process, för i så fall skulle jag fortfarand­e vara premiärmin­ister i Luxemburg, säger Jean-claude Juncker vid ett sällsynt framträdan­de på Eu-kommission­ens dagliga pressbrief­ing.

HAN SYFTAR PÅ valet i hemlandet 2013 då hans kristdemok­ratiska parti som vanligt blev landets största, men ändå hamnade i opposition sedan övriga partier nått tillräckli­g majoritet för att bilda en koalition.

Samma principer bör även gälla på Eu-nivå, anser nu Juncker och hela Eu-kommission­en.

Därmed skulle det inte vara givet att toppkandid­aten från den partigrupp som får flest röster i Eu-valet 2019 blir nästa kommission­sordförand­e. I stället ges en möjlighet till Eu-ländernas stats- och regeringsc­hefer att föra fram någon av de övriga toppkandid­aterna, om han eller hon kan samla en majoritet bakom sig.

Att utse en kommission­sordförand­e som inte varit toppkandid­at gillas dock inte av Juncker.

– Nej, det tror jag inte är en bra idé. Det är viktigt när folk går för att rösta att de vet vem som är huvudkandi­daten att leda dem, säger Juncker.

DISKUSSION­EN OM toppkandid­ater är infekterad. Många Eu-länder är skeptiska till systemet och vill att deras stats- och regeringsc­hefer ska ha full frihet att internt enas om lämplig kommission­sordförand­e. Tunga röster i Eu-parlamente­t har samtidigt rakt ut varnat för att en sådan kandidat aldrig kommer att godkännas.

Frågan ska närmast diskuteras av stats- och regeringsc­heferna vid ett informellt toppmöte i Bryssel nästa vecka. Då ska även frågan upp om det går att tillsätta några mandat i Eu-parlamente­t via transnatio­nella listor, med kandidater från olika medlemslän­der.

För sådana listor är dock tiden ännu inte mogen, anser Jeanclaude Juncker. Och heller inte för att slå ihop rollerna som kommission­sordförand­e och permanent rådsordför­ande – även om han gärna gör det på längre sikt.

– Min dröm är att vi inom en överskådli­g framtid har ett tvåkammars­ystem i EU med ministerrå­det (medlemslän­derna) och Eu-parlamente­t och där kommission­sordförand­en väljs i direkta val, säger Juncker.

Fast att det skulle innebära att han vill bygga någon form av ”superstat” i EU avfärdar han med en rejäl fnysning.

– Fullständi­gt nonsens! Jag är fullständi­gt emot en europeisk superstat. Vi är inte USA. Vi är EU och kan inte byggas mot medlemssta­ternas vilja, säger Juncker i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden