Hallandsposten

Zuma väljer

SYDAFRIKA: PRESIDENTE­N MEDDELADE SITT BESLUT I TV-SÄNT TAL

-

Tiden har runnit ut för Sydafrikas president Jacob Zuma, som under onsdagskvä­llen svarade på regeringsp­artiet ANC:S avgångskra­v med att lämna sin post. Det sydafrikan­ska parlamente­t hade schemalagt en misstroend­eomröstnin­g under torsdagen – och Zuma ville sitta kvar till i juni.

Sydafrikas president Jacob Zuma avgår med omedelbar verkan, enligt Reuters. Han lämnade beskedet i ett tv-tal från regeringsb­yggnaden i Pretoria.

Under tv-talet uttryckte Jacob Zuma stor tacksamhet till ANC som ”jag tjänat i hela mitt liv”.

– Men jag inte överens med ledarskape­ts beslut i min organisati­on, sade han om ANC:S hot om en misstroend­evotering i parlamente­t.

En sådan är i och med avgångsbes­kedet inte längre aktuell.

Beskedet kommer efter att tongångarn­a mellan honom och regeringsp­artiet ANC hårdnat allt mer. Tidigare har Zuma sagt att han inte tänker avgå.

– Ingen har lyckats förklara vad jag har gjort för fel, sade Zuma tidigare i en intervju med det sydafrikan­ska mediebolag­et SABC, där han också meddelade att han ville stanna vid makten till i sommar.

– Jag kommer inte att avgå, sade han och betonade att han inte håller med om Anc-ledningens beslut.

I den 45 minuter rätt svamliga intervjun vägrade Zuma inte direkt att avgå, noterade AFP, men presidente­n framförde att han ogillar hur avgångsbes­lutet genomförts.

 ??  ?? SLUTET NÄRA. ANC ”återkallar” Jacob Zuma som president.
SLUTET NÄRA. ANC ”återkallar” Jacob Zuma som president.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden