Hallandsposten

Halmstadbo ger ut sin tredje bok om stickning

- ELEONOR EKSTRÖM-FRISK kultur@hallandspo­sten.se

Halmstadbo­n Britt-marie Christoffe­rsson har ägnat hela sitt konstnärsl­iv åt att utforska och utveckla hantverket stickning. I dagarna kommer hennes bok ”Brodera på stickat” – tredje delen i hennes livsprojek­t, med stygn och sömmar i alla former.

Britt-marie Christoffe­rsson är utbildad på Konstfack och arbetade i många år som formgivare och mönsterdes­igner inom textilindu­strin. Tillsamman­s med nio kollegor, bland andra Inez Svenson och Tom Hedqvist, var hon 1970 med och bildade 10-gruppen, som blev känd för sina färgspraka­nde mönster.

– En rolig och lärorik tid, jag lärde mig både att sköta affärer och göra utställnin­gar, säger hon.

Under 1980-talet växlande Brittmarie Christoffe­rsson över från mönster och tyger till att helt ägna sig åt stickning.

– På den tiden hade stickninge­n ingen status och jag började med att åka runt i Sverige på olika museer och inventera de samlingar som fanns.

Hon mätte och stickade upp prover efter vad hon sett och skaffade sig på så sätt kunskap om traditione­n.

Av närmare tusen provlappar valde hon ut 200 och skapade under rubriken ”Gamla mönster, nya tröjor, all världens sticktekni­k”, en utställnin­g som turnerade runt i Sverige, och en bok, ”Svenska tröjor” (1988).

Nästa steg i Britt-marie Christoffe­rssons stickforsk­ning var projektet ”Stickning: ett hantverk att utveckla”. Upplägget var detsamma med stickade provlappar som både blev en utställnin­g och en bok. Nu utforskade hon sticktekni­kens möjlighete­r.

– Jag gick systematis­kt tillväga. Stickning börjar med räta och aviga maskor och sedan finns det oändliga möjlighete­r och variatione­r. Man kan lyfta maskor, korsa maskor, använda flera färger och så vidare.

Utställnin­gen turnerade i flera år runt om i Sverige och Danmark och överallt där den visades höll Brittmarie kurser och workshops.

”Brodera på stickat” är tredje delen i hennes livsprojek­t. Utställnin­gen, som innehåller 481 prover, turnerar runt sedan 2016 och närmast ska den visas på Landskrona museum (start 22/4).

Hon visar på ränder, rutor, trianglar, cirklar som hon sätter ihop på olika sätt.

– Broderi på stickat kan vara en liten utsmycknin­g som en liten brosch eller ett mönster över hela plagget. Jag visar på enkla stygn och hoppas att bilderna inspirerar.

Fotnot: Britt-marie Christoffe­rsson har donerat alla prover och plagg till Hallands konstmuseu­m i Halmstad, som sedan en tid bygger upp ett arkiv om en handstickn­ing.

”Stickning börjar med räta och aviga maskor och sedan finns det oändliga möjlighete­r och variatione­r.” BRITT-MARIE CHRISTOFFE­RSSON

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? LIVSLÅNG PASSION. ”Intresset för färg och form och att bilda mönster har jag haft sedan tonåren”, säger Britt-marie Christoffe­rsson.
Bild: JONAS LINDSTEDT LIVSLÅNG PASSION. ”Intresset för färg och form och att bilda mönster har jag haft sedan tonåren”, säger Britt-marie Christoffe­rsson.
 ??  ?? UTVECKLAR TEKNIKEN. Britt-marie Christoffe­rsson är aktuell med boken ”Brodera på stickat”, där hon visar hur man gör olika mönster. Boken ges ut på Hemslöjden­s förlag.
UTVECKLAR TEKNIKEN. Britt-marie Christoffe­rsson är aktuell med boken ”Brodera på stickat”, där hon visar hur man gör olika mönster. Boken ges ut på Hemslöjden­s förlag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden