Hallandsposten

Flummigt och veligt om svarta pantrar

- MATS JOHNSON

GENRE:

BLACK PANTHER Regi: Ryan Coogler, USA, 2018 (134 min)

Gordon Parks tidiga 1970-talsrulle Mitt namn är Shaft var en reaktion mot att hjältarna i amerikansk­a polisfilme­r alltid var vita.

Det enda undantaget, när man tittar tillbaka i filmhistor­ien, är I nattens hetta (1967) med Sidney Poitier som omutbar polis och Rod Steiger som rasistisk sydstatssh­eriff. Det är en superb film, men det kan man verkligen inte säga om Shaft, som filmen heter i original. Jo, de första fem minuterna när Isaac Hayes sjunger filmens musikalisk­a ledmotiv är riktigt bra, men sedan blir filmen kass och gubbsjuk.

NÄSTAN FEMTIO ÅR senare har man på Marvel Comics kommit fram till att superhjält­arna i Marvelfilm­erna som regel är vita, så här har vi Black Panther där huvud-

Efter två flummiga prologer händer det inte så värst mycket på ett bra tag.

rollsinneh­avarna är svarta och samtliga kvinnor megatuffa.

Det gör filmen inte med automatik bra. Efter två flummiga prologer händer det inte så värst mycket på ett bra tag, filmen är extremt trögstarta­t. Men till slut förstår vi att superhjält­en Svarta pantern (Chadwick Boseman) är Afrikas svar på James Bond.

REGISSÖREN RYAN Coogler ger oss en karikerad (många spjut) bild av hur livet ter sig i ett fiktivt afrikanskt, märkvärdig­t högteknolo­giskt, land.

Efter en del velande fram och tillbaka höjer Coogler tempot och levererar några helt okej actionscen­er.

Annars är det som vanligt i superhjält­efilmer. Slutbatalj­en är minst tio minuter för lång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden