Hallandsposten

Högt bostadshus vid Laholmsväg­en

HALMSTAD: Ett flervåning­shus med 75 nya lägenheter och affärsloka­ler kan ersätta den låga träbebygge­lsen där restaurang Verona ligger.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Byggherren vill bygga 90 lägenheter i ett 9–11-våningshus. Kommunens tjänstemän tycker att 45 lägenheter är ett mer lämpligt antal. Politikern­a har beslutat att 75 lägenheter kan gå an.

Det handlar om kvarteret Kaninen vid Laholmsväg­en, där restaurang Verona ligger. Ägaren till restaurang­en och fastighete­n vill riva den låga träbebygge­lsen och ersätta den med ett modernt höghus. Så här skriver byggherren i sin ansökan om att få ett planbesked från kommunen:

”BYGGNADERN­A SKAPAR EN ny dimension åt Laholmsväg­en med varierande volymer och tilltaland­e fasader i glas, betong och skivor. Bottenplan får butiker och restaurang, plan 2–11 cirka 90 lägenheter med takterrass­er för boende och restaurang­gäster. Placeringe­n mellan högskola och city på gränsen till ett nytt resecentru­m blir ett attraktivt boende i ett framtida expanderan­de område.”

TJÄNSTEMÄN­NEN på samhällsby­ggnads kontoret är tveksamma till antalet lägenheter och våningar. De har förordat en halvering till fem våningar med 45 lägenheter. Så här uttrycktes detta i en tjänsteskr­ivelse till kommunstyr­elsen:

”Samhällsby­ggnads kontoret gör bedömning e nattexploa­teringsgra­d och hus höjdkan va rasvårat t förena med en god boende-, trafikoch stadsmiljö.”

Men när ärendet nyligen kom på politikern­asbordtogd­essaenmede­lväg och bestämde sig för att 75 lägenheter blir lagom. Tove Bergman (MP) reserverad­e sig mot beslutet i kommunstyr­elsen med stöd av Tor Ingels (SD).

– Jag har sett skisser på hur man vill bygga. Enligt min mening får det inte plats så mycket på tomtytan, som inte är större än två ordinära villatomte­r, sammanlagt 1286 kvadratmet­er. Det får inte ens plats 45 lägenheter på tomten, säger Tove Bergman.

HON ANSER OCKSÅ att en så stor byggnad skulle göra att förbipasse­rande upplever stadsmiljö­n som trång.

Kommunstyr­elsens beslut innebär att de 75 lägenheter­na i kvarteret Kaninen ligger med i Handlingsp­rogram för bostadsför­sörjning 2021–2025. Det betyder att planläggni­ngen beräknas börja 2021 medan färdigstäl­landet sker någon gång mellan 2026 och 2030.

 ?? Bild: PL20 ARKITEKTUR OCH DESIGN ?? FÖR STORT. Byggherren vill uppföra 90 lägenheter. Kommunstyr­elsen har beslutat om 75. Tove Bergman (MP) vill inte ha något nytt hus alls.
Bild: PL20 ARKITEKTUR OCH DESIGN FÖR STORT. Byggherren vill uppföra 90 lägenheter. Kommunstyr­elsen har beslutat om 75. Tove Bergman (MP) vill inte ha något nytt hus alls.
 ?? Bild: PL20 ARKITEKTUR OCH DESIGN ?? VERONA. Det nya huset på Laholmsväg­en får både kommersiel­la lokaler och bostäder.
Bild: PL20 ARKITEKTUR OCH DESIGN VERONA. Det nya huset på Laholmsväg­en får både kommersiel­la lokaler och bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden