Hallandsposten

Åtal för vapenhärva­n

VAPENHÄRVA­N: GÄNGKONFLI­KT KAN HA LEGAT I BOTTEN Sex laholmare i åldrar från 20 till 30 år åtalas för grovt vapenbrott. Flera stulna vapen, däribland en magnum-revolver, hittades på vinden hemma hos en åtalad mans mamma.

- henrik williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

En misstänkt gömde vapen hemma hos mamma. Att det uppdagades satte fart på utredninge­n.

Den 13 september förra året ringde det på hos en kvinna i Trädgårdss­taden.

När hon öppnade dörren stod där en 24-årig laholmare. Han presentera­de sig med förnamn och ville komma in för att hämta grejor på vinden.

Kvinnan är mor till den 27-åring som i augusti ertappades i Elds- berga med ett vapen i bilen. När det ringde på dörren satt sonen häktad, misstänkt för vapenbrott.

KVINNAN SLÄPPTE INTE in 24-åringen. I stället ringde hon polisen. Samtalet drog ut på tiden och medan hon väntade ringde ytterligar­e en man på, en 25-åring.

Även han ville upp på vinden. Och även han nekades att komma in i bostaden.

DÄREMOT SLÄPPTE HON senare samma dag in poliser.

De hittade flertalet stulna vapen uppe på vinden. Där fanns tre kulgevär, ett hagelgevär, en antik pistol och en kraftfull revolver av typen .357 Magnum. I vapengömma­n fanns också stora mängder ammunition.

Under kvällen gjorde polisen tillslag mot flera personer. Bland annat användes helikopter i Veinge.

Även en adress i Halmstad genomsökte­s. Där söktes den i dag 30-årige man som ledde den omtalade vapenligan i Veinge 2011.

27-åringen har i polisförhö­r medgett att det var han som hade burit sakerna på sin mors vind. Han visste att mamman aldrig skulle gå dit upp.

ENLIGT DET ÅTAL som nu lagts fram mot vapenligan 2018 har de sex åtalade tillsamman­s innehaft vapnen.

De härrör framför allt från två

inbrott där hela vapenskåp stulits.

Ett begicks i Årnaberga den 4 maj. Tjuvarna kom över jaktvapen, ammunition och smycken.

Ett annat inbrott utfördes hos en sportskytt i Bollebygd den 10 juli. Där stals bland andra vapen magnum-revolvern och ett exklusivt hagelgevär.

Hagelgevär­et hittades senare under madrassen hos en av de åtalade i Veinge. Kolven var då avsågad, enligt åtalet för att göra vapnet lättare att dölja.

PÅ DEN LÅNGPIPADE Magnum-revolverns kolv har polisen hittat dna från 30-åringen.

30-åringen har uppgett i förhör att han en dag träffade en kille vid kiosken i Veinge, som ville visa ett vapen som låg i en väska.

– Öppnade väskan, tittade på det här vapnet, förstod inte riktigt om det var äkta eller inte och jag kände att oavsett vad så ville jag inte befatta mig med det, så trycker det ifrån mig till den personen igen, säger 30-åringen i förhöret.

Av andra förhör som hållits med honom framgår att polisen misstänker att ligans plötsliga intresse för att hämta sina vapen ur gömman kan bottna i en potentiell­t våldsam konflikt där gänget från Laholm och Veinge kommit på kant med kriminella i Skåne.

När 30-åringen får höra inspelade telefonsam­tal och förhörsled­aren ställer frågor om konflikten är hans svar genomgåend­e:

– Inga kommentare­r.

DE INBLANDADE SKA ha varit medlemmar i något som kallas Sällskapet. På frågor om vad detta är för en sammanslut­ning har några svarat att det rört sig om ett slags antimobbni­ngsförenin­g.

Förutom vapenbrott­en är två av de åtalade misstänkta för grova stölder, där syftet varit att komma över ännu fler vapen.

En 24-åring och en 25-åring – samma personer som ringde på hos kvinnan i Trädgårdss­taden – åtalas för två inbrott i Mellbystra­nd och i Mästocka i oktober.

I Bland åklagarens bevisning finns övervaknin­gsfilmer som ska visa att det var dessa båda som begick brotten.

 ??  ?? VINDSRÖJNI­NG. Polisen fann stulna vapen och ammunition på vinden hemma hos en av de åtalade männens mor. På kolven till den kraftfulla revolvern hit-
VINDSRÖJNI­NG. Polisen fann stulna vapen och ammunition på vinden hemma hos en av de åtalade männens mor. På kolven till den kraftfulla revolvern hit-
 ??  ??
 ?? Bild: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? tades dna från den misstänkte 30-åringen.
Bild: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING tades dna från den misstänkte 30-åringen.
 ?? Bild: ULF HANSSON ?? INFÖR RÄTTA IGEN. 2011 ledde den i dag 30-årige mannen en vapenliga i Veinge. Nu hamnar han på de åtalades bänk igen.
Bild: ULF HANSSON INFÖR RÄTTA IGEN. 2011 ledde den i dag 30-årige mannen en vapenliga i Veinge. Nu hamnar han på de åtalades bänk igen.
 ?? Bild: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? STORA MÄNGDER. Ammunition hittat i en kasse på vinden i Trädgårdss­taden.
Bild: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING STORA MÄNGDER. Ammunition hittat i en kasse på vinden i Trädgårdss­taden.
 ?? Bild: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? AVSÅGAT. Kolven till det exklusiva hagelgevär­et sågades av. Det hittades under en madrassen i ligans nav, en fastighet i Veinge.
Bild: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING AVSÅGAT. Kolven till det exklusiva hagelgevär­et sågades av. Det hittades under en madrassen i ligans nav, en fastighet i Veinge.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden