Hallandsposten

”Hot att tala om indragen ob-höjning”

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Att regionstyr­elsens borgerliga majoritet överväger att riva upp beslutet om höjda ob-tillägg för sjuksköter­skor och undersköte­rskor väcker reaktioner. Samtidigt hävdar Socialdemo­kraterna att satsningen finansiera­s med ett statsbidra­g som är avsett för annat.

– Det som händer nu är oerhört allvarligt. Dels har man inte i förväg tagit reda på hur statsbidra­get får användas, dels är man beredd att ändra ett beslut som gällt i mindre än två månader. Man kan inte ena månaden säga en sak till medarbetar­na och nästa en annan, menar opposition­srådet Lise-lotte Bensköld Olsson (S).

Det var i samband med att fackförbun­det Kommunal i onsdags lämnande över en namninsaml­ing mot att nattarbeta­nde undersköte­rskor och sjuksköter­skor nu får olika ob-ersättning och veckoarbet­stid, som regionråde­t Stefan Bengtsson (C) förklarade att protestern­a kan leda till att beslutet rivs upp och ersätts med en annan satsning på sjuksköter­skorna.

DET SKULLE INNEBÄRA att både sjuksköter­skornas dubblerade natt-ob och den 50 procentiga höjningen för undersköte­rskor försvinner. För en heltidsarb­etande sjuksköter­ska handlar om det cirka 6 000 kronor i månaden och för en undersköte­rska om 3 000 kronor.

– Vi upplever detta som ett hot för att vi har gjort vår röst hörd. Hade vi haft en dialog innan beslutet fattades så hade det inte behövt bli såhär. Nu har det blivit mycket snack mellan undersköte­rskor och sjuksköter­skor, vilket knappast leder till en bättre arbetsmilj­ö, säger Charlotte Karlsson, ordförande i Kommunal Halmstad regionen.

HOS VÅRDFÖRBUN­DET, som organisera­r sjuksköter­skorna, är man inte lika upprörd:

– Bakgrunden till ob-höjningen var ju att man vill kunna behålla och rekrytera sjuksköter­skor. Om man river upp beslutet, så utgår jag från att man gör en annan satsning som gynnar våra medlemmar. Det viktiga är att man presentera­r den nya lösningen samtidigt, annars kommer det att bli oro i leden, säger Margot Kamruddin, vice ordförande i Vårdförbun­det Halland.

NÄR BESLUTET FATTADES i december reserverad­e sig Socialdemo­kraterna. Lise-lotte Bensköld Olsson (S) menar också att ob-satsningen finansiera­s på ett tveksamt sätt. Enligt beslutet i regionstyr­elsen ska kostnaden på 40 miljoner kronor tas från regeringen­s statsbidra­g för att skapa goda arbetsvill­kor i vården.

– Det gör mig bekymrad. Det finns inget i överenskom­melsen om de pengarna som säger att de får användas till att ge medarbetar­e mer betalt. När det senare görs en uppföljnin­g av hur bidraget använts, så finns en risk att Region Halland får betala tillbaka det.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? SIDA VID SIDA. Kommunal och Socialdemo­kraterna vänder sig mot att nattarbeta­nde sjuksköter­skor och undersköte­rskor behandlas olika av arbetsgiva­ren.
Bild: JARI VÄLITALO SIDA VID SIDA. Kommunal och Socialdemo­kraterna vänder sig mot att nattarbeta­nde sjuksköter­skor och undersköte­rskor behandlas olika av arbetsgiva­ren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden