Hallandsposten

Babic bjuder ministern till Laholm

- CARINA NILSSON

Laholms kommun bjuder in bostadsmin­istern för att titta på Kvarteret Hästen. Anledninge­n är att Riksantikv­arieämbete­t, RAÄ, gjort en syn på plats i Laholm, och stöder nu länsstyrel­sen som vill upphäva detaljplan­en för kvarteret Hästen.

Boverket remitterad­e länsstyrel­sens överklagad­e beslut till RAÄ för ett yttrande. RAÄ gjorde då en syn på plats i Laholm och granskade handlingar­na i ärendet.

Efter det skrev de följande i sitt yttrande: ”Riksantikv­arieämbete­t bedömer att ett genomföran­de av detaljplan­en påtagligt skadar riksintres­set. Länsstyrel­sens beslut om upphävande bör därför stå fast.” Med riksintres­se syftar de på Laholms oregelbund­et formade gatunät och småskalig bebyggelse i tegel och korsvirke.

DET HÄR HAR fått kommunstyr­elsens ordförande Elisabet Babic (M) att reagera.

– Varken kommunen eller fastighets­ägaren fick veta att länsantikv­arien och riksantikv­arieämbete­t skulle åka hit och göra en syn. Vi tycker att det är ett mycket märkligt arbetssätt, där RAÄ åker härifrån med länsantikv­ariens syn på hela ärendet, säger hon.

Kommunen har nu bjudit in bostadsmin­istern Peter Eriksson (MP).

– VI VILL också gärna få komma till tals, och hoppas att vi kan få hit bostadsmin­istern för att han själv ska kunna se på plats vad länsstyrel­sen valt att överpröva. Ärendet ligger hos regeringen och det är de som har sista ordet i frågan.

Elisabet Babic påpekar också att regeringen samtidigt har sagt att bostadsbyg­gandet i kommunerna ska prioritera­s.

– Vi behöver förtäta Laholms centrum. Här kan vi skapa många bostäder, och det är även viktigt för Laholms centrum. Fastighets­ägaren har tidigare varit väldigt varsam om vårt kulturarv vid andra byggnation­er, och kommunen har anlitat en erkänt duktig bebyggelse­antikvarie – samma person som länsstyrel­sen rekommende­rat oss i ett annat ärende, säger Elisabet Babic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden