Hallandsposten

Hansdotter var bäst när det gällde

- JENS BORNEMANN/TT

Den eviga tvåan? Glöm det. När det gällde som mest var Frida Hansdotter äntligen bäst i världen. – Det har varit min dag helt enkelt, säger hon.

Drygt sex timmar efter att Os-guldet i slalom säkrats fick hon den ädla medaljen runt halsen av den svenske Iok-ledamoten Stefan Holm. Han var även på plats tidigare under dagen och följde Hansdotter­s färd mot guldet i Yongpyong alpincente­r.

En dag som inte alls blev som i onsdags då hon började tävlingsla­dda.

DÅ VAR FRIDA HANSDOTTER nervös, satt för sig själv med musik i hörlurarna och kände trycket av både sina egna och andras förväntnin­gar.

Sedan blev slalomen flyttad två dagar.

Och plötsligt var det en helt annan Frida Hansdotter som tog sig an slalomback­en i Yongpyong alpincente­r.

– Jag tror faktiskt att det var ganska bra för mig att första slalomdage­n blev inställd. För då var jag nervös, säger hon.

– Men sedan har jag bara känt att nej, jag ska njuta av det här och ta vara på chansen i stället. Varför vara nervös och hoppas att det ska gå på något vis? Det var jag som bestämde i dag helt enkelt.

Att chansen fanns där visste hon. Och när storfavori­ten Mikaela Shiffrin dessutom såg ut att ha en något sämre dag fanns allt att vinna. Hansdotter, tvåa efter det första åket, satsade för fullt även i det andra och tog ledningen när hon kom i mål.

BARA EN ÅKARE kvar. Ett hot mot den där guldmedalj­en som Frida Hansdotter har jobbat så hårt för i alla år.

Wendy Holdener hade två tiondelars ledning och åkte bra. Väldigt bra. Och när schweizisk­an korsade mållinjen skiljde det bara fem hundradela­r. Men åt rätt håll. – Det var en längre minut än en minut kan jag säga, säger Frida Hansdotter.

– Men sedan typ sprutade ju tårarna.

Bakom Frida Hansdotter tog Wendy Holdener silver och österrikis­ka överraskni­ngen Katharina Gallhuber bronset.

Frida Hansdotter har varit något av en evig tvåa under stora delar av sin karriär. Hon har radat upp pallplatse­r men sällan vunnit, oftast i stället slagen av den amerikansk­a storstjärn­an Mikaela Shiffrin.

SÅ HAR DET varit en rad gånger i världscupe­n och så var det på VM 2013, 2015 och 2017 då Hansdotter tog brons, silver och brons – men Shiffrin tog guld. Hansdotter vann visserlige­n slalomcupe­n i världscupe­n 2016, men då var Shiffrin skadad stora delar av säsongen.

Den här gången blev Mikaela Shiffrin – som tog storslalom guldet dagen innan – bara fyra.

– Jag är supernöjd med min karriär. Det är väl mer att Mikaela har varit helt fantastisk, jag menar hur många andraplats­er har jag inte haft efter henne? säger Hansdotter.

– Men man vill ju ha det där guldet. Jag är supernöjd med mina medaljer, men att få stå överst på en pall, det är något helt magiskt. Att vinna, det är obeskrivli­gt. Det känns lite som kronan på verket på din karriär?

– Ja, lite så. Jag har haft en helt fantastisk karriär med mycket bra framgångar. Men ett Os-guld, det slår nog högst.

Anna Swenn-larsson, som låg trea efter det första åket, fick nöja sig med femteplats­en medan Emelie Wikström slutade tolva. Estelle Alphand körde ur i andra åket.

 ??  ??
 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? STOD PALL. Frida Hansdotter jublar med den svenska flaggan efter att hon vunnit Os-guld.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT STOD PALL. Frida Hansdotter jublar med den svenska flaggan efter att hon vunnit Os-guld.
 ??  ?? BÄST NÄR DET GÄLLER. Frida Hansdotter hade sin bästa dag i karriären. Det blev ett Os-guld.
BÄST NÄR DET GÄLLER. Frida Hansdotter hade sin bästa dag i karriären. Det blev ett Os-guld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden