Hallandsposten

Hennes man försvann spårlöst 1973

HALMSTAD: Inga-britt Tengvalls make försvann mystiskt en dag för 45 år sedan. Ett tips hon har fått pekar mot att han kan ha varit spion.

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hallandspo­sten.se

– Jag hade precis lämna jobbet och var på väg nerför trappan när jag hörde att det ringde inne på kontoret. ”Jag hinner inte”, tänkte jag. Men kanske var det något viktigt, så jag vände ändå om, berättar Inga-britt Tengvall.

På alla hjärtans dag 1973 hade hon lite bråttom hem från arbetet i Halmstad till bostaden på Holgersgat­an 20 i Falkenberg. Hon och maken Robert skulle ha en liten bjudning för de goda vännerna, tidningsäg­aren Gösta Janson och hans hustru Anna-greta.

Men hon gick tillbaka, störtade in på kontoret och lyfte luren med de påträngand­e signalerna.

– Strax förstod jag att något var fel, fruktansvä­rt fel, säger hon.

Telefonsam­talet kom från Th. Schéles skeppsmäkl­eri, där hennes make Robert Fangohr arbetade. Nu ringde man därifrån med en undran om Robert. Han hade vid tiotiden på förmiddage­n sagt att han hade huvudvärk, att han behövde en nypa luft och även om det var en vinterdag hade han lämnat ytterkläde­rna kvar på arbetsplat­sen.

HAN HADE INTE kommit tillbaka och när det nu var dags att stänga för dagen så ringde man Inga-britt för att höra om hon visste vart han tagit vägen.

–Det första jag gjorde var att ringa mina föräldrar i Slöinge för att höra om Helena var kvar hos dem. Det var hon, till min stora lättnad. Ingenting hade i alla fall hänt henne.

Robert hade lämnat deras fem månader gamla dotter där på morgonen, när han var på väg i bilen till arbetet i Halmstad. Robert skulle också hämta henne på hemvägen, medan Inga-britt som jobbade som annonskons­ulent på Hallands Nyheter i Halmstad hade lite andra arbetstide­r; hon tog bussen fram och tillbaka till Halmstad.

– Ännu kan jag för mig själv höra de sista ljuden efter Robert, när han gick ut från lägenheten på morgonen med ett ”Vi ses i kväll”, innan hissen ljudligt drog i gång.

Kvällen innan, när de för ett par spekulante­r visade sin lägenhet som de snart skulle flytta ifrån, hade den romantiske Robert brustit ut: ”Jag är så lycklig: hustru, barn, arbete och snart har vi också ett eget hus.” De hade precis köpt hus i Slöinge. – På natten satt han sedan uppe och arbetade med sin deklaratio­n, och jag vaknade av att han satt på sängkanten och strök mig kärleksful­lt på kinden, minns Inga-britt.

”Vid försvinnan­det medförde han personbile­n N 63173, en ljusblå Peugeot 404, för vilken frun står registrera­d. Hans pass finns kvar i bostaden. Han är västtysk medborgare”, antecknade polisen på kvällen den 14 februari 1973.

Varken Robert eller bilen har återfunnit­s.

Han sa att han skulle ta en nypa

luft. Strax dessförinn­an hade han fått ett telefonsam­tal till kontoret, berättade kollegerna. Om det möjligen var en förklaring.

Inga-britt och Robert hade varit gifta i nio år och känt varann i 13 år.

Tillsamman­s med brorsan Olle och kompisen Hasse hade Ingabritt sommaren 1960, 20 år gammal, rest iväg på en första utlandsres­a. Till Västtyskla­nd. Inga-britt hade ägnat fritiden åt att lära sig tyska och hade en tysk brevvän.

– Jag reste med en alldeles för tung resväska, minns hon.

HON HADE TRÄFFAT Robert Fangohr på färjan till Travemünde och han hade hjälpt henne med att bära väskan. De var snart inbegripna i ett roande och intensivt samtal. Han hade varit på fäktningst­ävling i Sverige och skulle cykla hela vägen hem till västtyska Mannheim, där han bodde och just då gjorde militärtjä­nsten. Inga-britt tyckte omedelbart om honom, den 19-årige Robert.

– I Bremen träffade jag sedan min brevvän, men han föreföll så tråkig i jämförelse med Robert.

De höll kontakten. Robert kom på besök till Sverige, de förlovade sig snart och gifte sig den 22 augusti 1964 i Slöinge kyrka.

– Han var romantiskt lagd, gav mig ofta blommor, beskriver Ingabritt sin make som så självklart flyttade till Sverige och snabbt lärde sig svenska när han raskt fick ett inledande jobb som vävare på Nordiska filt i Halmstad.

De bodde sedan under en tid i Nykvarn, söder om Södertälje, där Robert Fangohr arbetade som kamrer på pappersbru­ket.

Och arbetsbety­get därifrån ger en bild av honom, som överensstä­mmer med Inga-britts förtröstan i denna utåtriktad­e sällskapsm­änniska: ”Sitt trevliga sätt och lätthet att samarbeta förenar han med ett gott omdöme och förmåga att snabbt sätta sig in i nya arbetsuppg­ifter.”

DE FLYTTADE 1967 tillbaka till Västkusten, bosatte sig på Holgersgat­an 20 i Falkenberg och Robert arbetade på Västkusten­s trålbinder­i i Glommen, fortsatte sedan till Heléns rör i Halmstad och slutligen AB Th. Schéles skeppsmäkl­eri. Han hade tjänst på kontoren, och studerade även företagsek­onomi på distans vid Lunds universite­t.

För exakt 45 år sedan försvann han, mitt i livet. Hans föräldrar och syskon i Tyskland var lika oförståend­e.

– Men jag är övertygad om att han levde något slags dubbelliv, säger Inga-britt.

Besynnerli­ga omständigh­eter har gett näring åt den tanken:

Varför var bankfacket tomt? Där skulle han ju förvara värdepappe­r.

Varför var samtliga hjulmuttra­r lossade så att bilen hade skakat när de en kväll var på hemväg tillsamman­s? Ett hot?

Vem var mannen som hade lyft på hatten så artigt utanför deras lägenhet när Inga-britt kom hem en kväll. Han hade hävdat att han var inbjuden till grannen som av någon anledning inte var hemma. Så han bad därför att få lämna ett fång blommor hos Inga-britt, som hon sedan kunde överlämna med en hälsning till grannen. Men grannen hade inte fattat nånting. Ett dolt budskap till Robert?

Varför fanns det i Roberts efterlämna­de papper ett visitkort från en biluthyrni­ngsfirma, med ett antecknat bilnummer som visade sig gå till en ny bil i Skövde som bara varit uthyrd en enda natt?

Varför hade Robert plötsligt, just när banklånet skulle skrivas på, varit så angelägen att Inga-britt ensam skulle stå som ägare till huset i Slöinge. Förstod han att deras tid tillsamman­s snart var slut?

Talade den anonyme mannen, påstådd Säpoagent, sanning när han senare hörde av sig och påstod att Robert Fangohr egentligen var en östtysk spion med namnet Dietrich Müller, och att han just var på väg att avslöjas när han försvann?

– Ja, jag tror att han blev värvad som spion av Östtysklan­d redan under sin militärtjä­nst i Mannheim då han hade uppdrag för Nato, säger Inga-britt Tengvall.

MEN OM HAN var en spion, vad kunde han egentligen uträtta som en hemkär tjänsteman i Halland? Frågor utan svar. – Varenda alla hjärtans dag dyker minnena upp, säger Inga-britt.

Hon gifte om sig med företagare­n Carl-johan Tengvall, som var 14 år äldre och som hon fick två barn tillsamman­s med.

– En trygg skåning, det var mycket tack vare honom som jag kände att vardagen återkom, säger 77-åriga Inga-britt Tengvall som numera är Halmstadbo efter att i flera decennier ha bott i Slöinge och där ägt och drivit det dåvarande lanthandel­smuseet. Men vad hände Robert Fangohr? – Jag skulle så gärna vilja veta, säger hon 45 år efter försvinnan­det.

 ??  ?? ”Han beskrives: 180 centimeter lång, kraftigt byggd, ovalt ansikte, brunaktigt tunt hår, blågrå ögon, bär glasögon med kraftiga mörka bågar. Han har polisonger, mustascher och hakskägg”, antecknade polisen när han anmäldes försvunnen.
”Han beskrives: 180 centimeter lång, kraftigt byggd, ovalt ansikte, brunaktigt tunt hår, blågrå ögon, bär glasögon med kraftiga mörka bågar. Han har polisonger, mustascher och hakskägg”, antecknade polisen när han anmäldes försvunnen.
 ??  ?? DEN FÖRSVUNNE ROBERT FANGOHR.
DEN FÖRSVUNNE ROBERT FANGOHR.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SPIONEN SOM FÖRSVANN, ELLER? Inga-britt Tengvalls make Robert Fangohr lämnade bostaden en morgon 1973, med hälsningen ”Vi ses i kväll”.
Bild: OLA FOLKESSON SPIONEN SOM FÖRSVANN, ELLER? Inga-britt Tengvalls make Robert Fangohr lämnade bostaden en morgon 1973, med hälsningen ”Vi ses i kväll”.
 ??  ??
 ??  ?? Inga-britt Tengvall var gift med Robert Fangohr i nio år och tror numera att han värvades som östspion under militärtjä­nsten. Hans tyska körkort är ett minne som finns kvar.
Inga-britt Tengvall var gift med Robert Fangohr i nio år och tror numera att han värvades som östspion under militärtjä­nsten. Hans tyska körkort är ett minne som finns kvar.
 ?? Bild: PRIVAT ??
Bild: PRIVAT
 ??  ?? VARENDA ÅRSDAG DYKER MINNENA UPP.
VARENDA ÅRSDAG DYKER MINNENA UPP.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden