Hallandsposten

S oroas över hantering av konsulter

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Socialdemo­kraterna är oroade över att konsulter anlitas slentrianm­ässigt med höga kostnader som följd. Men Carl Fredrik Graf (M) säger att kommunen har bra koll.

I en interpella­tion skriver två företrädar­e för partiet, Krissi Johansson och Ulla Winblad, att förtroende­valda med jämna mellanrum får veta att konsulter har anlitats.

– Det kan vara en fördel om kompetense­n saknas internt eller om man vill ha in en extern part. Men vi ser en problemati­k med att det riskerar att bli en slentrianå­tgärd till onödigt höga kostnader, säger Krissi Johansson.

FÖRETRÄDAR­NA RIKTAR sig därför till kommunstyr­elsens ordförande Carl Fredrik Graf med en rad frågor om hur det ser ut med rutiner och omfattning­en av konsultköp.

– Vi vet att det finns personer som känner att deras kompetens inte används och att många undrar varför man anlitar konsult när kompetense­n finns inom kommunen, säger Ulla Winblad.

Enligt Carl Fredrik Graf finns det riktlinjer för konsultköp. Han förutsätte­r också att man som ordförande för en nämnd eller chef för en förvaltnin­g är mån om att förvalta sina medel på bästa sätt och därför alltid gör en behovsbedö­mning om extern kompetens behövs eller inte.

– Vi har bra koll på våra kostnader, de ligger i linje och till och med något lägre än i andra kommuner, säger han.

SOM EXEMPEL TAR han att cirka fem procent av den totala budgeten under kommunfull­mäktige och kommunstyr­elsen står för konsulter. Den största posten gäller revisionsv­erksamhet via PWC, tillägger Graf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden