Hallandsposten

Richard och Marcus hjältar i bussdrama

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

När den äldre mannen kollapsade på bussen grep Marcus Jonsson och Richard Gersson in. De kom genast till undsättnin­g och tvekade inte att hjälpa honom.

Dramat utspelade sig på en buss i måndags. Richard Gersson, 14 år, hoppade på bussen i Gullbrands­torp när han slutade skolan. Då var redan grannen Marcus Jonsson, 22 år, på bussen.

De satte sig längst fram. Bakom busschauff­ören satt en äldre man. Efter en stund noterade de hur mannen hade svårt att plocka upp saker från sina påsar. Han försökte ta upp något, men tappade det gång på gång.

Till slut hörde de en väldigt stor duns. Mannen hade tuppat av, ramlat ner på golvet och slagit i huvudet i kan- ten. Han blödde då ganska kraftigt från huvudet.

– Busschauff­ören körde in till sidan av vägen och ropade efter någon som kunde hjälpa honom. Ingen annan reagerade, så vi skyndade ner till honom, säger Marcus.

TROTS MINIMAL kunskap inom sjukvård tvekade de inte på att komma till undsättnin­g.

– Vi visste inte vad vi skulle göra, men vi var ju tvungna att göra något. Marcus skrek ut i bussen efter någon som kunde hjälpa till, men det var som att ingen ville märka av något, de satt bara med sina mobiler, berättar Richard.

Mannen hade hamnat på mage och hade svårt att andas. Det hördes bara små, små andningar.

De vände honom på sidan och lade honom i framstupa sidoläge.

– Då märkte vi att han började andas mer och mer, vi började få liv i honom och ringde 112, säger Richard.

MARCUS, SOM HAR en synskada och är väldigt närsynt, pratade med larmoperat­ören. Richard fick berätta hur mannen såg ut i ansiktet och hur han mådde så att Marcus kunde föra vidare det till larmoperat­ören. Operatören gav samtidigt instruktio­ner på vad de skulle göra, något som Marcus då fick föra vidare till Richard.

När ambulansen dök upp hjälpte grabbarna mannen att ta sig ut och bar ut hans

”När ingen annan hjälpte till så kände jag att någon måste göra det.”

MARCUS JONSSON

saker så att han fick med dem i ambulansen.

– Man blev ju chockad. Och när ingen annan hjälpte till så kände jag att någon måste göra det – jag tänker inte bara sitta och kolla på. Visst, jag kanske inte visste hur eller vad jag skulle göra, men ett försök är bättre än att bara sitta still, säger Marcus.

Den äldre mannen hade kvicknat till när ambulansen kom och killarna fick en hel del beröm för sitt agerande.

– De var några som ringde in om en man som mådde dåligt och de gjorde helt rätt. De fick också en del beröm av vår operatör, säger Martin Lundblad, platschef på SOS Alarm i Halmstad.

 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? RÄDDADE MAN. Richard Gersson och Marcus Jonsson stod för ett rådigt ingripande då en äldre man kollapsade på bussen.
Bild: JARI VÄLITALO RÄDDADE MAN. Richard Gersson och Marcus Jonsson stod för ett rådigt ingripande då en äldre man kollapsade på bussen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden