Hallandsposten

Motioner om personalen får klent gehör

- YVONNE PERSSON

Tre S-märkta motioner om hur regionen ska lyckas locka mer personal till vården får ett svalt bemötande. – De säger nej till våra förslag, utan att ha några egna, säger regionråde­t Lise-lotte Bensköld Olsson.

Två av de socialdemo­kratiska motionerna till regionfull­mäktige har väntat på svar i tre år. I den ena föreslås att regionen startar en egen bemannings­pool, som ett alternativ till att hyra personal, och i den andra att man inför anställnin­gsgaranti för alla godkända elever på vård- och omsorgspro­grammet.

BÅDA DESSA MOTIONER föreslås nu få avslag.

– När det gäller bemannings­poolen så hänvisar man till att det redan finns sådana enheter på sjukhusen, men de fungerar inte som vi menar, säger Bensköld Olsson.

Vad gäller anställnin­gsgarantin besvaras motionen med att anställnin­gar avgörs av ansvarig chef och att man även behöver ta hänsyn till personlig lämplighet.

– I den situation som regionen befinner sig i så borde vi vara beredda att pröva lite annorlunda och mer offensiva lösningar. En anställnin­gsgaranti skulle kunna vara ett sätt att locka fler ungdomar till vården, menar Lise-lotte Bensköld Olsson.

Den tredje S-motionen handlar om hur regionen ska kunna återrekryt­era sjuksköter­skor som valt att lämna yrket. Regionstyr­elsen föreslår att den får bifall, men motionärer­na är ändå inte nöjda.

– MAN MENAR att det vi vill göra redan finns med i Region Hallands kompetensf­örsörjning­spolicy, men vi skulle vilja arbeta mer offensivt och söka upp dem som har lämnat vården, säger Bensköld Olsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden