Hallandsposten

HMS rekordår ger vd tio miljoner i utdelning

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

HMS Networks redovisar ännu ett rekordår. Omsättning­en passerade för första gången en miljard kronor 2017. Vinsten blev 212 miljoner kronor.

– Framför allt är det Asien som går fantastisk­t bra, både Japan och Kina, säger vd Staffan Dahlström.

– I januari öppnade vi kontor även i Singapore, så nu finns vi i 14 länder.

Totalt har HMS Networks 530 anställda, varav 220 arbetar i Halmstad där huvudkonto­ret ligger.

– VÅRA NYANSTÄLLN­INGAR sker mest utomlands, bland annat i Tyskland där vi nu har 130 medarbetar­e, men under förra året satsade vi även en del i Halmstad där vi börjat expandera produktion­senheten, säger Staffan Dahlström.

Han pekar på hur kontorsbyg­gnaden byggts ihop med fabriken på Stationsga­tan.

Omsättning­en under 2017 uppgick till nära 1,2 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 952 miljoner kronor året före.

– Den genomsnitt­liga tillväxten har varit 22 procent om året sedan 2009, kommentera­r vd.

Även vinsten ökade under 2017, till 212 miljoner kronor jämfört med 149 miljoner kronor året före.

Resultatet gör att styrelsen föreslår en ökning av utdelninge­n per aktie från en krona till en och femtio. För Staffan Dahlström, som äger nästan 6,5 miljoner aktier i HMS Networks innebär det att han får nära 10 miljoner kronor i aktieutdel­ning.

AKTIEKURSE­N VAR I slutet av oktober uppe i nästan 140 kronor, men har i den allmänna börsnedgån­gen i vinter sjunkit till 120 kronor.

För vd:n innebär det att värdet på hans aktieinneh­av i bolaget minskat från 900 miljoner kronor till 780 miljoner kronor på tre och en halv månad.

För de anställda som valt att vara med i företagets aktiesparp­rogram har utveckling­en varit positiv. Så positiv att bolaget fick skjuta till 5 miljoner kronor extra i slutet av 2017.

–Det gör vi med glädje. Meningen är ju att personalen ska få del av framgångar­na, säger Staffan Dahlström.

UPPLÄGGET ÄR ATT anställda får spara en viss del av lönen i aktier. Är de fortfarand­e anställda efter tre år skjuter arbetsgiva­ren till en aktie per sparad aktie. Uppfylls även vissa prestation­skrav skjuts dessutom till ytterligar­e en aktie per sparad.

HMS tillverkar och marknadsfö­r elektronik­produkter som gör att olika typer av utrustning inom industrin kan prata med varandra.

På senare år har HMS också satsat på fjärröverv­akning och fjärrstyrn­ing av industriel­l utrustning.

 ?? Bild: ANDERS HOLMER ?? FORTSÄTTER ATT VÄXA. HMS byggde förra året ihop sitt huvudkonto­r på Stationsga­tan med fabriksanl­äggningen.
Bild: ANDERS HOLMER FORTSÄTTER ATT VÄXA. HMS byggde förra året ihop sitt huvudkonto­r på Stationsga­tan med fabriksanl­äggningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden