Hallandsposten

Arbetsmilj­ö har blivit bättre

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

”Arbetsgiva­ren har uppfyllt de krav som vi ställde.”

Region Halland slipper betala 75 000 kronor i vite till Arbetsmilj­överket. Arbetsförh­ållandena för personalen inom ”vårdnära service” anses nu så pass bra att verket avslutar ärendet.

JONAS ELMBLAD Kommunal

– Arbetsgiva­ren har uppfyllt de krav som vi ställde och skyddsombu­den är nöjda. Nu gäller det förstås att man fortsätter arbeta i den goda andan, säger Jonas Elmblad, vice sektionsor­dförande för Kommunal Halmstad regionen.

DET VAR FÖRRA våren som Kommunal slog larm om att det nya konceptet ”vårdnära service” lett till ökad stress och sjukskrivn­ingar. Ett 70-tal personer ur regionens städperson­al hade då internutbi­ldats till serviceper­sonal och skulle, utöver städningen, även ansvara för exempelvis förråd, köksservic­e och patienttra­nsporter, för att på så sätt avlasta vårdperson­alen.

Skyddsombu­den och Kommunal menade att arbetsbela­stningen blivit för hög och att den vanliga städningen blev lidande.

EFTER ATT Arbetsmilj­överket under hösten gjort en inspektion fick Region Halland tre månader på sig att vidta en rad åtgärder, annars skulle man tvingas betala ett vite på 75 000 kronor.

Vid en uppföljand­e inspektion konstatera­r verket att kraven uppfyllts och avslutar därmed ärendet. Bland annat finns det nu prioriteri­ngslistor, som visar vilka arbetsuppg­ifter som kan lämnas ogjorda när arbetstide­n inte räcker till. Även introdukti­onen av nyanställd serviceper­sonal har säkerställ­ts, liksom att det finns chefer tillgängli­ga som kan leda och fördela arbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden