Hallandsposten

Rättegång kan hållas i Göteborg

- HENRIK WILLIAMSSO­N

När 2011 års vapenliga i Veinge sprängdes var Klas Lundgren också åklagare. – Då var det fler inbrott men färre vapen. Nu är det färre inbrott men fler vapen, säger han.

Det är åklagarna Klas Lundgren och Sofia Corin som ska driva målet mot de sex laholmare som nu står åtalade.

– Den 20 augusti stoppades två personer med ett salongsgev­är i en bil i Eldsberga. I vart fall sedan dess har det bedrivits spaning på flera personer. Som du ser i förundersö­kningen har det även varit spaning på deras telefoner, säger Klas Lundgren om polisarbet­et.

Just nu kan åklagarna inte säga vilka straff som kan komma ifråga om de åtalade fälls.

– Grovt vapenbrott under 2017 hade ett minimistra­ff på ett års fängelse. Lagen har sedan ändrats, men domstolen får döma på den lag som fanns. Här handlar det om mer än två vapen och vi hävdar förstås att det överstiger minimistra­ffet, säger Lundgren.

Med i vapenbesla­get finns också ett antal attrapper av automatvap­en som AK-47 och Uzi.

– Men de omfattas inte av vapenlagen­s bestämmels­er, säger Sofia Corin.

– Däremot vill vi att de ska förverkas. De kan användas vid rån, säger Klas Lundgren.

När en vapenliga i Veinge åtalades och dömdes 2011 satt Lundgren som åklagare.

Och på de åtalades bänk satt – då som nu – en i dag 30 årig man. 2011 pekades han ut som ”hjärnan bakom allt”. Är det någon som fungerat som ledare i den här nya vapenhärva­n?

– Det vet jag inte om vi kan bevisa. Men sedan kan man ha olika uppfattnin­gar om det. Jag tror inte att vi vill säga något om det nu, säger Klas Lundgren.

Det är inte bestämt när och var rättegånge­n ska hållas. Åtminstone vissa delar kan behöva flytta till en annan tingsrätt än Halmstads.

– Sal 1 har förhöjd säkerhet, men där är möjlighete­rna begränsade att ha säkerhetsm­ål med mer än fem åtalade. Tingsrätte­n i Göteborg ligger nära till hands för de delar där alla sex ska vara på plats, säger Klas Lundgren.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ?? ÅKLAGAREN. Klas Lundgren.
Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ÅKLAGAREN. Klas Lundgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden