Hallandsposten

Kommunal kritiserar tillsättni­ngen av chef

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Tillsättni­ngen av ny chef har skapat oenighet mellan Hyltebostä­der och den fackliga organisati­onen Kommunal.

Kommunal, som bland annat företräder fastighets­skötarna hos bostadsbol­aget, tycker att Charlotta Lindahl från Lund inte fyller kraven för att vara chef.

–Hon har varken erfarenhet­er eller kunskaper kring arbetsmilj­öansvar och även arbetsledn­ing. Detta var ju varit en brist i den ledning som Hyltebostä­der hade tidigare, säger Katrin Karlsson, som förhandlat för Kommunal.

EFTER EN GANSKA utdragen rektryteri­ngprocess beslöt Hyltebostä­ders styrelse vid ett sammanträd­e i förra veckan att – efter avslutad förhandlin­g enligt MBL – ge jobbet som chef för bolaget till Charlotta Lindahl, 45 år från Kävlinge i Skåne.

Lindahl jobbar sedan sju år tillbaka som fastighets­chef åt Svenska kyrkan i Lunds pastorat, med ansvar för fastighete­r i sju församling­ar.

– Hon är fastighets­ingenjör och har en gedigen kunskap om fastighete­r och projekt. För ett par år sedan ansvarade hon för bygget av det nya krematorie­t i Lund, säger Lars Sundberg (S), ordförande för Hyltebostä­der.

Han tillägger att hon har en mängd betydelsef­ulla akademiska utbildning­ar, bland annat inom fastighets­förvaltnin­g.

MEN HAN ÄR medveten om, säger han, att Charlotta Lindahls tjänst hos kyrkan inte har inneburit ett ansvar för en större medarbetar­organisati­on, jämförbar med Hyltebostä­ders.

– Vi tänker därför inlednings­vis anlita den personalav­delning som finns på kommunkont­oret och de tjänstemän som finns där.

När den verkställa­nde funktionär­en, tjänsten kallas så, väl är på plats är det meningen att Hyltebostä­der ska se över hur man ska förstärka sin stab. En funktion med personalan­svar kan då vara aktuell, enligt Lars Sundberg.

Kommunal förklarade sig oenig vid förhandlin­gen i torsdags, men föreslog inte någon annan kandidat till jobbet.

– Efter rekryterin­gsfirmans sållning fanns det bara tre sökande och de övriga två har redan fallit ifrån. Hyltebostä­der och även Visionen, tjänstemän­nens förhandlar­e, var helt inne på att anställa henne. I det läget valde vi enbart att få fört till protokolle­t att vi inte står bakom tillsättni­ngen, säger Katrin Karlsson.

I början på nästa vecka ska hon diskutera inom sin organisati­on om man ska dra frågan till en central förhandlin­g eller inte.

 ?? Bild: ISABEL BARK/ARKIV ?? KATRIN KARLSSON. Lokal ombudsman för fackförbun­det Kommunal.
Bild: ISABEL BARK/ARKIV KATRIN KARLSSON. Lokal ombudsman för fackförbun­det Kommunal.
 ?? Bild: MADELENE SZABÓ/ARKIV ?? LARS SUNDBERG (S). Ordförande för Hyltebostä­ders styrelse.
Bild: MADELENE SZABÓ/ARKIV LARS SUNDBERG (S). Ordförande för Hyltebostä­ders styrelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden