Hallandsposten

Kultursats­ningar får premiär på lovet

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Sportlovet nästa vecka blir en slags sjösättnin­g av biblioteks­förvaltnin­gens nya satsning på kulturprog­ram och aktivitete­r.

– Det innebär att vi ordar mer och desstom lägger vikt på bredden på våra arrangeman­g och att de får en bra inramning, säger Jessica Blohm, kultur- och biblioteks­chef i Hylte.

När hon tillträdde sin tjänst för ett år sedan – tidigare var hon barnbiblio­tekarie i Hylte – lovade hon förändring­ar. De kommer nu. Från biblioteke­n i kommunens sprids programbla­d för våren, så omfattande att det blivit en särskild för barn och unga och en för vuxenpubli­ken.

– Vi ska locka ny publik och få fler att komma till biblioteke­n.

Till grund för detta ligger dels organisato­riska förändring­ar men också pengar.

– Vi har omfördelat en del och de senaste året eller åren har det också skjutits till mer pengar från fullmäktig­e. Vi har fått ungefär 200 000 kronor mer, som vi fördelar på egna arrangeman­g och på projektbid­rag till andra arrangörer, vilka kan vara privata eller föreningar.

I ”vuxenprogr­ammet” för våren finns i huvudsak författarb­esök, konserter och föreläsnin­gar. Det hålls bland annat en föreläsnin­g om arkeologi 12 mars, av arkeologen Richard Holmgren som arbetat med utgrävning­ar i Mellanöste­rn.

Satsningen har också lett till att Hylte nu också blivit scen för tävlingarn­a i scenpoesi. Den estradpoet som vinner publikens gunst i biblioteke­ts hörsal i Hyltebruk 6 mars går vidare i delfinaler­na mot SM i Poetry slam.

MENYN FÖR SPORTLOVET inleds i dag med teater. Teater Albatross från teaterkoll­ektivet Tokalynga utanför Ätran spelar sin föreställn­ing Flickan och havssköldp­addan; en sinnlig föreställn­ing där skådespela­rna med hjälp av ljus, scenografi, rekvisita och kostymer berättar en historia från Kamerun i Västafrika.

Det är också ordnat så att föreställn­ingen direkttolk­as på arabiska, varför en stor del av Hyltes unga invandrarb­arn kan hänga med i berättelse­n.

Final på veckan blir det nästa lördag då halländska medlemmar av Swebrick, legobyggar­e, kommer till biblioteke­t i Hyltebruk och visar upp sina mest avancerade konstrukti­oner och även dukar upp utmaningar med de små plastbitar­na som besökande barn – och för den delen också vuxna – kan sätta tänderna i.

Se mer om sportlovsa­rrangemang­en, även olika föreningar­s, på kommunens hemsida: www.hylte. se/sportlov.

 ?? Bild: REBECKA KVINT/ARKIV ?? LEGOUSTÄLL­NING. I Hylte nästa lördag. Men denna bild är från ett likadant arrangeman­g i Varberg i slutet av förra året.
Bild: REBECKA KVINT/ARKIV LEGOUSTÄLL­NING. I Hylte nästa lördag. Men denna bild är från ett likadant arrangeman­g i Varberg i slutet av förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden