Hallandsposten

Regeringen­s upplägg för toppjobb reser frågor

- LARS LARSSON/TT

Att regeringen lade in 12,4 miljoner för att Sidas förra generaldir­ektör skulle väljas som ordförande för OECD-DAC i Paris väcker reaktioner. Regeringen borde ha varit öppen om det, är en synpunkt.

– Det här var nytt för mig, säger Georg Andrén, generalsek­reterare för biståndsor­ganisation­en Diakonia om TT:S avslöjande.

Regeringen beskrev det som en stor framgång och ett belägg för att Sverige räknas i biståndsvä­rlden när Sidas dåvarande generaldir­ektör Charlotte Petri Gornitzka valdes till ordförande på två år i OECD-DACS biståndsko­mmitté sommaren 2016.

MEN REGERINGEN BERÄTTADE inte att man hade förbundit sig för att betala 12,4 miljoner till OECD, ett villkor för att nominera, för att täcka kostnader för posten och kansliet. Regeringen säger att man bara följer den ordning som råder, den som vill ha ordförande­posten måste betala.

– Det är klart att det är anmärkning­svärt. Vi har i alla möjliga sammanhang fört fram transparen­s och att bistånd ska gå till fattigdoms­bekämpning, säger Georg Andrén som inte kände till att regeringen betalat pengar till OECD för ordförande­post och kansli.

– Jag har ingen anledning att tro att regeringen aktivt har velat mörka det här, men det har inte kommunicer­ats, säger han och talar om det hela lett till en del förvånade reaktioner.

MODERATERN­AS biståndspo­litiska talesperso­n, Sofia Arkelsten, skriver i en kommentar att Moderatern­as linje är att vara budgetrest­riktiv. Om det är så att regeringen ser miljonerna som en investerin­g för biståndets kvalitet så är det viktigt att det utvärderas.

– Arbetet i OECD är viktigt och har stor betydelse för biståndet framåt, skriver hon men undrar också lite över den tjänst som Sida kort efter Petri Gornitzkas tillträde i Paris beslutade om, som rådgivare till hennes kontor.

– Det är ett ovanligt upplägg att Sida betalar en rådgivartj­änst hos OECD, det väcker också frågor, skriver hon.

REGERINGEN HAR SAGT att den hellre skulle vilja att OECD-DACS medlemslän­der delar på kostnaden för ordförande­skapet och kansliet.

Lars Anell, pensionera­d diplomat med lång erfarenhet av internatio­nella organisati­oner, anser att den nuvarande ordningen inte går att acceptera.

– Självfalle­t ska ersättning till ordförande för Dac betalas ur OECD:S budget, säger Anell som förra året skrev en rapport för Expertgrup­pen för biståndsan­alys (EBA), om det svenska biståndet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden