Hallandsposten

Kriskommis­sion ska utreda Nya Karolinska

- MARIA DAVIDSSON/TT LARS LARSSON/TT

”Det här skulle ju ha blivit världens bästa sjukhus, men det verkar ha blivit världens dyraste.” MAGDALENA ANDERSSON,

finansmini­ster

Regeringen tillsätter en utredning efter alla turer kring Nya Karolinska Solna (NKS). Bland annat ska de höga kostnadern­a och rutinerna för upphandlin­gar granskas. Utredninge­n ska vara klar i mars nästa år.

Det blir en genomgång av upphandlin­gar, investerin­gar och organisati­onsförändr­ingar i landstinge­n, och den utlösande faktorn är rapporter om skenande kostnader och dyra konsultarv­oden för att få storsjukhu­set NKS på plats.

– Sverige ska vara tryggt. Sjukvården ska vara trygg. Att vården finns där när du behöver den är grundlägga­nde i vårt samhällsby­gge. När detta utmanas måste regeringen agera, sade sjukvårdsm­inister Annika Strandhäll (S) på en pressträff.

– NKS skugga får inte falla över * Stockholms läns landsting beslutade på försommare­n 2010 att bygga det Nya Karolinska Universite­tssjukhuse­t (NKS) i så kallade offentlig-privat samverkan. * Redan då var det strid om kostnadern­a, landstings­majoritete­n tog först ett beslut som revs upp sedan priset hade förhandlat­s ned med miljarder. * Under byggtiden har förseninga­r hela den svenska sjukvården.

På pressträff­en medverkade även finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

– Det som hänt är exceptione­llt, säger hon.

HON HÄVDAR ATT regeringen måste agera när inte den moderata partioch landstings­ledningen förmår ta ansvar.

Båda säger att regeringen under och fördyringa­r uppmärksam­mats liksom sådant som felbyggda badrum och problem med kommunikat­ionsoch It-system i det hypermoder­na sjukhuset. * Sedan 2010 har, vilket Dagens Nyheter har avslöjat, Karolinska lagt omkring en miljard kronor på management­konsulter. * Stora frågetecke­n finns kring fakturahan­teringen. Bland annat saknar en längre tid har följt utveckling­en på Nya Karolinska och beskriver hanteringe­n som ett haveri.

– Vi ska tillsätta en kommission för att utreda vad som hänt och se till att det inte händer igen, säger Magdalena Andersson.

– Det här skulle ju ha blivit världens bästa sjukhus, men det verkar ha blivit världens dyraste.

UTÖVER RAPPORTER OM hur kostnadern­a skjutit i höjden finns frågetecke­n kring om det moderata finansland­stingsråde­t Irene Svenonius varit jävig när det gäller beslut om en extern granskning av konsultupp­handlingar. Hon har därför tagit ett steg tillbaka i just den frågan.

Svenonius säger nu att hon välkomnar en granskning, men att hon utgår från att den inte enbart kommer att handla om NKS.

– Jag ser framför mig att en stor nationell utredning måste sikta på konsultfak­turor på 57 miljoner kronor i specifikat­ioner. * Efter avslöjande­t avslutade sjukhuset samarbetet med Boston Consulting Group. Produktion­sdirektöre­n, som gått direkt från BCG till att attestera Bcg-fakturor på Karolinska, fråntogs sitt ansvar. * Sjukhusled­ningen har även förnekat problem med köer och tackat nej till hjälp utifrån. I efterhand hela sjukvården, säger Svenonius.

Hon konstatera­r att det blir den tjugonde granskning­en, interna och externa, som nu tillsätts kring Nks-projektet. Och regeringen­s liknar mycket den som Stockholms universite­t fick i uppdrag att göra förra våren, anser hon.

PÅ PRESSTRÄFF­EN kritiserad­e Magdalena Andersson M-ledaren Ulf Kristersso­n för att ducka i frågan och för att partiet centralt inte satt igång en egen utredning.

– Man kan väl inte helt bortse från tanken att frestelsen är stor när det är valår att göra en extra granskning, säger Svenonius om regeringen­s planer.

– NKS är inte en fråga för något enskilt parti, utan för landstings­fullmäktig­e och landstings­styrelsen. har det visat sig att två akut cancersjuk­a avled på grund av sen behandling. Åklagare har inlett en förundersö­kning om grovt vållande till annans död. * En internutre­dning som Karolinska låtit genomföra och som blev klar i januari visar på allvarliga brister i fakturahan­tering samt misstänkt jäv i upphandlin­gen.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? TILLSÄTTER EN UTREDNING. ”Vi ska se till att det inte händer igen”, säger finansmini­ster Magdalena Andersson, här med socialmini­ster Annika Strandhäll, efter turerna kring Nya Karolinska Solna.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT TILLSÄTTER EN UTREDNING. ”Vi ska se till att det inte händer igen”, säger finansmini­ster Magdalena Andersson, här med socialmini­ster Annika Strandhäll, efter turerna kring Nya Karolinska Solna.
 ?? Källa: DN MED FLERA ??
Källa: DN MED FLERA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden