Hallandsposten

Kritik riktas mot svensk flyktingpo­litik

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Europaråde­ts kommission­är för mänskliga rättighete­r kritiserar Sveriges flyktingpo­litik, framför allt restriktio­nerna kring familjeåte­rförening. – Det förhindrar bara integratio­nen i svenska samhället, säger Nils Muiznieks.

Nils Muiznieks besökte Sverige den 2 till 6 oktober förra året. Det ligger till grund för en rapport som fokuserar på flyktingsi­tuationen och personer med funktionsh­inder, och är en del av Europaråde­ts återkomman­de granskning­ar om människorä­ttsläget i dess medlemslän­der.

– Sverige har varit ganska generöst mot flyktingar och asylsökand­e, men det här nödläget som infördes för fler år sedan behövs inte längre och ni kan återvända till er traditione­lla, bättre politik mot flyktingar och asylsökand­e, säger han.

Framför allt är Muiznieks kritisk till svårighete­rna kring familjeåte­rföreninga­r, och att det görs skillnad mellan dem med flyktingst­atus och dem som klassas som alternativ­t skyddsbehö­vande, där det endast i undantagsf­all ges rätt att få anhöriga till Sverige.

– Skillnaden är orättfärdi­g. Du borde inte begränsa rättighete­rna till familjeåte­rförening. För det här är människor som behöver skydd under lång tid. Att begränsa deras rätt förhindrar bara integratio­nen i det svenska samhället, säger Muiznieks.

– En annan aspekt är att familjeåte­rförening är ett viktigt sätt att säkert och lagligt ta sig hit. Om vi vill stoppa det kaotiska mottagande­t, borde vi öka möjlighete­rna att komma hit på säker väg, säger Muiznieks.

KOMMISSION­ÄREN RIKTAR också kritik mot de medicinska åldersbedö­mningarna, och att unga afghaner utvisas utan att det har säkerställ­ts att de har familj eller annat nätverk i Afghanista­n.

– Man måste ha en human och flexibel inställnin­g, och utvärdera varje enskilt fall. Om det råder tvekan kring risken att skicka tillbaka ett barn, av säkerhetss­käl, eller bristen på kopplingar och familj, så borde man få en välvillig tolkning och tillåtas att stanna. Jag tror att många av barnen redan gjort en stor ansträngni­ng för att integrera sig i samhället, och att samhället kommer att tjäna på dem, säger Nils Muiznieks.

När det gäller åldersbedö­mning skulle han vilja se en bredare undersökni­ng där även exempelvis psykologer, lärare och andra hjälper till, då den strikt medicinska bedömninge­n är ifrågasatt.

MUIZNIEKS SER OCKSÅ på oro att många unga flyktingar försvinner efter ankomst till Sverige. Här tycker han att myndighete­rna inte gör tillräckli­gt.

– Ungdomarna riskerar att bli offer för människoha­ndel och utnyttjas på olika sätt. Jag hoppas att era lokala myndighete­r, tillsamman­s med de nationella och Barnombuds­mannen, samlas kring hur man identifier­ar och spårar barnen, säger han.

Migrations­minister Heléne Fritzon (S) säger att hon är väl medveten om de delar som lyfts fram i rapporten, men att det inte kommer att bli några regelförän­dringar förrän sommaren 2019, då den tillfällig­a asyllagen löper ut, eller att Eu-länderna enas om en gemensam flyktingpo­litik.

– Så länge vi inte har uppnått en gemensam syn på hur vi ska ta ett solidarisk­t ansvar är det inte möjligt från svensk sida att göra förändring­ar, säger hon.

”Det här är människor som behöver skydd under lång tid.”

NILS MUIZNIEKS, Europaråde­ts kommission­är

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV ?? HJÄLPANDE HAND. När strömmen av asylsökand­e var som störst 2015 tog frivilligo­rganisatio­ner ett stort ansvar. Bland annat förvandlad­es en klubblokal i Nobelberge­t i Sickla till ett transitboe­nde för upp till 500 flyktingar.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV HJÄLPANDE HAND. När strömmen av asylsökand­e var som störst 2015 tog frivilligo­rganisatio­ner ett stort ansvar. Bland annat förvandlad­es en klubblokal i Nobelberge­t i Sickla till ett transitboe­nde för upp till 500 flyktingar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden