Hallandsposten

Putinvän och nättroll åtalas av Mueller

- TT-AFP-REUTERS

Tretton ryska medborgare och tre ryska organisati­oner åtalas i Mueller-utredninge­n för inblandnin­g i USA:S presidentv­al. Syftet ska bland annat ha varit att stötta Donald Trump och smutskasta hans motståndar­e Hillary Clinton.

Med anklagelse­rna, som väcks i en åtalsjury, riktar den särskilde åklagaren Robert Mueller nu fokus på Ryssland. Enligt domstolsdo­kumentet som släppts har de misstänkta sedan 2014 och fram till i dag konspirera­t för att påverka amerikansk politik, bland annat valrörelse­n 2016.

– Åtalen visar att Ryssland ville så split i USA, säger biträdande justitiemi­nistern Rod Rosenstein på en pressträff i Vita huset.

President Donald Trump informerad­es under fredagsmor­gonen. Presidente­n har flera gånger avfärdat anklagelse­r om rysk inblandnin­g i valrörelse­n som fejknyhete­r, ägnade att ifrågasätt­a hans valseger.

MUELLERS UTREDNING motsäger detta, men det nya åtalet innehåller inget som stöder att Trumps medarbetar­e medvetet skulle ha medverkat i de ryska försöken att påverka valet.

Fyra ur Trumps kampanjorg­anisation har tidigare åtalats i Muellers utredning.

De inrikespol­itiska kommentare­rna haglade efter fredagens offentligg­örande. Nancy Pelosi, Demokrater­nas ledare i representa­nthuset, sade att det nu står helt klart att Ryssland försökte påverka valet 2016. Hon uppmanar president Donald Trump att straffa Ryssland med nya sanktioner.

Gruppen ska ha letts av Jevgenij Prigozjin, nära allierad med Rysslands president Vladimir Putin och sedan tidigare föremål för amerikansk­a sanktioner. Den ska ha haft sin bas i Putins hemstad S:t Petersburg.

Prigozjin själv säger att han tar anklagelse­rna med ro.

– Amerikaner­na är mycket känslosamm­a. De ser vad de vill se. Jag hyser stor respekt för dem. Jag är inte alls upprörd över att jag finns på listan. Om de vill se djävulen, så låt dem göra det, säger han enligt Reuters till den statliga ryska nyhetsbyrå­n Ria.

Det ryska utrikesdep­artementet­s talesperso­n Maria Zakharova kallar anklagelse­rna om rysk inblandnin­g i det amerikansk­a presidentv­alet för ”absurda”, rapportera­r Interfax.

DE ÅTALADE SKA via sociala medier ha nått ”ett markant antal” amerikaner. Några ska ha utgett sig för att vara amerikansk­a medborgare i kommunikat­ion med individer med koppling till president Donald Trumps presidentv­alskampanj.

Deras strategisk­a mål ska ha varit att störa det politiska systemet i USA. Från mitten av 2016 var inriktning­en att stötta Donald Trump och misskredit­era hans demokratis­ka motståndar­e Hillary Clinton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden