Hallandsposten

Elever övar för skjutning

USA: MASSKJUTNI­NGARNA PÅ AMERIKANSK­A SKOLOR HAR SATT SPÅR

-

Vakter vid skolentrée­rna, övervaknin­gskameror, regelbundn­a övningar och ryggsäckar av skottsäker­t material. De senaste decenniern­as masskjutni­ngar i amerikansk­a skolor har förändrat vardagen för landets elever.

Rapporteri­ngen från Columbine High School, Virginia Tech och Sandy Hook – för att bara nämna några – lämnar ingen oberörd. Nu i veckan skrek förtvivlad­e föräldrar ut sin sorg i Parkland i Florida, sedan en tonåring skjutit ihjäl 17 människor på en skola där.

Bara i år har 18 skolskjutn­ingar inträffat i USA. I deras spår höjs röster för skärpta vapenlagar och bättre vård av psykiskt sjuka, men också för ökad säkerhet i skolorna.

– Den mest påtagliga förändring­en kom efter masskjutni­ngen på Sandy Hook 2012. Det kändes nära, både för att offren var grundskole­barn i samma ålder som våra egna och för att det inte låg så långt bort, berättar Annika Mccrea, trebarnsma­mma som har bott i USA i 20 år.

NÄR DE 20 SMÅ BARNEN och sex vuxna sköts ihjäl på Sandy Hookskolan i Newtown i Connecticu­t bodde familjen Mccrea i Ridgewood i New Jersey. Annika Mccrea berättar att skolorna i området under lång tid kommunicer­ade intensivt om säkerhetså­tgärder och hur man skulle prata med barnen om dådet.

– De började öva barnen på hur man gömmer sig under bänkarna om ett larm går eller en ”elak person” kommer in. I vår lilla lugna stad diskuterad­es det länge om vi skulle ha metalldete­ktorer i elementary school (upp till femte klass), där vår dotter Emma gick, berättar hon.

– Hela USA skakades av Sandy Hook och vi med många tänkte att när i helskotta ska det bli ett slut på det här med automatvap­nen. Barnen hade många tankar och frågor, vi fick berätta om vår syn på vapen och förklara vad det innebär att vara mentalt sjuk.

På stadens high school (för elever från nionde klass till gymnasiet) anställdes samtidigt entrévakte­r och det blev omöjligt att som besökare gå in i skolan utan att skriva in sig i en liggare.

ANDRA DELSTATER och städer har vidtagit andra åtgärder. Olika ty-

 ??  ?? FLYR. Studenter med händerna i luften springer från Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida i onsdags.
FLYR. Studenter med händerna i luften springer från Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida i onsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden