Hallandsposten

Skytten ångerfull efter massmordet

- TT-AFP

I rätten har Nikolas Cruz erkänt att han sköt ihjäl elever och lärare på skolan i USA. – Han är ångerfull, säger 19-åringens advokat Melisa Mcneill.

Cruz anklagas för 17 mord, och framträdde i rätten dagen efter skolskjutn­ingen på gymnasiet i Parkland, sju mil norr om Miami i delstaten Florida. Cruz medger att han är den gärningsma­n som gick in skolan och sköt på elever i korridorer­na och på skolgården, visar dokument från domstolen.

Den före detta eleven på skolan medger också att han gjorde sig av med vapnet, ett halvautoma­tiskt gevär som han köpt lagligt i delstaten, för att kunna fly obemärkt från skolområde­t. Därefter gick Cruz först till en Walmart-affär, därefter till snabbmatsr­estaurange­rna Subway och Mcdonalds.

– Den misstänkte sprang över gräsmattor­na västerut tillsamman­s med andra som flydde och försökte smälta in bland dem som sprang för sina liv, säger polischefe­n Scott Israel.

Skytten greps när han gick längs en väg mindre än två timmar efter massmordet, den näst dödligaste skolskjutn­ingen hittills i USA. Polisen identifier­ade honom genom att titta på bilder från skolans övervaknin­gskameror. Cruz uttryckte ånger över brotten han begått, enligt hans advokat Melisa Mcneill.

– Han är en trasig människa. Han är ledsen, han är sorgsen, han är ångerfull, säger hon.

Cruz sägs ha varit besatt av vapen och var avstängd från skolan av disciplinä­ra skäl. Han var medlem i en högerextre­m grupp, Republic of Florida. Men en talesperso­n för vit makt-rörelsen säger att Cruz agerade ensam.

FBI utreder sitt eget agerande i fallet. Den federala polisen fick nämligen ett tips i september i fjol efter det att Cruz postat ett meddelande på Youtube i sitt eget namn. Han skrev: ”Jag ska bli en profession­ell skolskytt”. Enligt FBI vidtogs utrednings­åtgärder, men det var inte möjligt att identifier­a vem som skrivit inlägget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden