Hallandsposten

Låt oss hålla oss till fakta i vargdebatt­en

-

VARG. Fredagen 9 februari ägnades en ledare i HP åt vargen, och vi kunde bland annat läsa följande: ”Djurrättsl­obbyns opinionsbi­ldning är effektiv. Inte minst MP lyssnar mer på trendmedve­tna vegetarian­er i storstaden än på gemene landsbygds­bo.”

VARKEN rovdjursde­batten eller HP:S ledarsida är betjänt av sådan populism. Låt oss istället diskutera sakfrågorn­a. Det är riktigt att vi inom den ideella naturvårde­n överklagat flera beslut om vargjakt. Men det har vi inte gjort för att jäklas med landsbygde­ns folk. Skälet är istället att vi anser att licensjakt på varg i dag inte är förenlig med varken Eu-rätten eller våra svenska åtaganden om en livskrafti­g vargstam. Vår inställnin­g har dessutom brett stöd av den forskning som bedrivs.

Låt oss också slutgiltig­t avliva myten om att ”en relativt omfattande jakt är en nödvändigh­et för att vinna social acceptans för vargpoliti­ken”. Erfarenhet­erna av de senaste årens licensjakt har visat att det snarare är tvärtom: Den illegala jakten på varg har ökat kraftigt sedan licensjakt­en infördes.

Apropå ledare, 9/2.

I LEDAREN SÄGS även att ”på landet förstörs fårbönders verksamhet”. Detta är också en myt. Tvärtom har fåraveln ökat i omfattning även i varglänen (ett exempel är Gävleborg där ökningen är 71 procent).

Det är inte vargen som är landsbygde­ns stora problem. Aktuell forskning visar på en ökande socioekono­misk sårbarhet i många landsbygds­kommuner, och det oavsett om de hyser varg eller inte!

Men det är vargen som får skulden.

Anders Wirdheim

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden