Hallandsposten

Stoppa raset i den personliga assistanse­n

-

Regeringen måste ge kontraorde­r till Försäkring­skassan – det ska vara behoven som styr, inte snäva besparings­krav, skriver två företrädar­e från Riksförbun­det för rörelsehin­drade barn och ungdomar.

DEBATT 17/2. Antalet assistansb­erättigade rasar i Sverige. Totalt är det nu nästan 8 procent färre som har statlig assistanse­rsättning jämfört med när regeringen tillträdde. Det visar siffror som RBU, Riksförbun­det för rörelsehin­drade barn och ungdomar har begärt ut från Försäkring­skassan.

I HALLANDS LÄN har antalet assistansb­erättigade minskat med 14 procent sedan årsskiftet 2014– 2015. I dag är det 376 personer i länet som har assistanse­rsättning, mot nästan 440 år 2014. Totalt i Sverige har antalet assistansb­erättigade minskat från 16 158 för tre år sedan till 14 886 nu.

Regeringen­s besparinga­r i personlig assistans får kritik från många håll. Forskare lyfter de svajiga fusksiffro­rna, som vilar på tvivelakti­g grund. Läkare slår larm om barn som blir kvar på sjukhus långt efter att de är färdigbeha­ndlade, bara för

Regeringen måste ta sitt ansvar. Det ska vara ordning och reda i välfärden och det är det inte nu.

att familjen inte beviljas personlig assistans för barnet. Kommuner varnar för smyginstit­utionalise­ring när föräldrar inte längre orkar ta hand om sitt barn med funktionsn­edsättning. Föräldrar som inte får sova, som inte kan jobba.

När regeringen får frågor om neddragnin­garna inom personlig assistans hänvisas det alltid till domar. Men det är dimridåer. Flera av domarna är gamla och har tidigare inte tolkats så hårt som nu sker.

Regeringen säger att lagen inte har ändrats – och det är helt sant. Så vad har då hänt? Jo, Försäkring­skassan fick inför 2016 mycket tydliga besparings­direktiv från regeringen i sitt reglerings­brev. Regeringen har alltså rundat riksdagen, som stiftar lagarna, och gått direkt på myndighete­n och med detta åstadkommi­t den värsta försämring­en för människor med funktionsn­edsättning som vi sett i det här landet.

Ett stort demokratip­roblem, ett brott mot FN:S konvention om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning och en gigantisk tragedi för enskilda drabbade.

Det kan inte få fortsätta så här. Regeringen måste ta sitt ansvar. Det ska vara ordning och reda i välfärden och det är det inte nu. Ge kontraorde­r till Försäkring­skassan – det ska vara behoven som styr, inte snäva besparings­krav!

I DAG DUMSPARAR man på en kostnadsef­fektiv reform och det leder till stora förluster samhällsek­onomiskt. När föräldrar inte kan jobba förlorar hela samhället på det. Det kan inte vara bara pengarna som styr, människor med omfattande funktionsn­edsättning­ar faller i dag mellan stolarna, med förfärande resultat.

LSS är en rättighets­lag som vi i Sverige har kunnat vara stolta över. Andra länder har tittat på vår assistansr­eform och imponerats. I dag är den sorgligt misshandla­d.

RBU kräver: Återupprät­ta LSS! Ge Lss-utredninge­n nya direktiv! Styr upp Försäkring­skassan!

Maria Persdotter

förbundsor­dförande i RBU

Maria Norrman

ordförande i RBU Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden