Hallandsposten

Stöd svenska bönder och bevara världens bästa djurvälfär­d

-

DJUR. Djurens rätt vill ha ett samhälle helt utan djuruppföd­ning. Inget kött, ingen mjölk, inga ridhästar, husdjur och så vidare. I den strävan räds man inte ens att ta till kriminella metoder, vilket det finns otaliga exempel på. Då är det förstås inte överraskan­de att de som Elensjö inte räds att ta till rena lögner.

FÖR DET ÄR väldigt lätt att ta reda på fakta. Det är bara att fråga de veterinäre­r som flera gånger årligen besöker alla gårdar i Sverige, och vars statistik visar att 99,9 procent av djuren är friska och välmående. Eller de etologer som besökt alla gårdar årligen sedan många år och i vetenskapl­iga artiklar slår fast att miljön som gårdsminke­n föds upp i inte orsakar stereotypi­er hos ungdjur. Eller någon av de tusentals personer som de senaste åren, till skillnad från Elensjö, tagit chansen att besöka en gård och se verklighet­en med egna ögon. 90 procent av besökarna är positiva till och stöder svensk minknäring.

En etolog skulle också kunna lära Elensjö att gårdsminke­n är domesticer­ad och inte ska jämföras med vilda djur. Att en mink inte har mer simhud mellan tårna än de flesta hundar och att simning inte är ett medfött behov hos mink och att gårdsmiljö­n uppfyller alla krav på naturligt beteende som en domesticer­ad gårdsmink har.

Elensjös krav att sluta föda upp djur i Sverige skulle innebära att vi behöver importera produkter från länder med sämre djurskydd, och att fler av världens djur kommer att födas upp under sämre förhålland­en, för efterfråga­n på naturmater­ial ökar både i Sverige och världen. För Sverige innebär det lägre export, minskade skatteintä­kter och högre arbetslösh­et på landsbygde­n – en försämring för både människor och djur.

Svar till Mattias Elensjö, 29/1.

STÖD TILL SVENSKA djurbönder är stöd till att bevara världens bästa djurvälfär­d. Stöd till djurrättso­rganisatio­ner är stöd till ett samhälle helt utan djur för sällskap, mat eller kläder, med en döende landsbygd och djuruppföd­ning under sämre villkor i andra länder.

Johan Dalén

vd för svensk minknäring

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG/TT/ARKIV ??
Bild: HASSE HOLMBERG/TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden