Hallandsposten

Aie älskar att resa – gärna utan komfort

HALMSTAD: HON HAR VARIT I 52 LÄNDER OCH VILL SE FLER

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

I ett hörn av Aie Ferneblads lägenhet på Nissastran­d hänger en trolltrumm­a på väggen, som skvallrar om hennes samiska rötter. Trumman omges av masker som hon har samlat under sina resor runt jorden.

– Den där är från Sydafrika, säger Aie och pekar.

– De andra kommer från Bali, Peru, Indien, Tanzania, Mexiko...

På soffbordet alldeles intill ligger en kartbok som Aie, med ett skratt, kallar för ”min bibel”.

– Jag har haft flera kartböcker genom åren. Gränser har ju flyttats och länder har fått nya namn.

JA, VÄRLDEN MÅ förändras men Aies reslust består, vid 67 års ålder. Hon jobbar ihop pengar och åker iväg så ofta hon kan, och det handlar inte om tillrättal­agda chartertri­pper eller all inclusive-hotell.

– Nej, jag söker mig bortom turistorte­rna, för att se andra kulturer och uppleva naturen. Dessutom vill jag stanna så länge som möjligt i ett land, vilket innebär så billigt boende som möjligt – bland annat i hyddor eller på vandrarhem.

FÖRRA ÅRET VAR Aie två vändor i de svenska fjällen, samt i Peru och Schweiz.

– Jag är ornitolog och i Peru fick jag se kondorer, något jag har drömt om länge, och i Schweiz vandrade jag hela dagarna och njöt av naturen. Jag har förvisso besökt flera stora städer runt om världen men jag dras till vidderna, * Ålder: 67 år. * Familj: Dottern Anna-karin, 27, bosatt i Oslo. * Bor: Lägenhet på Nissastran­d. * Gör: Pensionär men jobbar en del som sjuksköter­ska, för närvarande på Aleris äldreboend­e på Nissastran­d. ”Ett kanonställ­e”. * Bästa resan någonsin: ”Sydafrika. Jag reste längs ostkusten och där var havet, små byar, vinodlinga­r, djurlivet och en safaritur”. små byar, bergsområd­en och tystnaden.

Kanske kan detta förklaras med resenärens ursprung? Hon har samiska föräldrar och hennes pappa kom från Latteloukt­a, norr om Kiruna. Aie växte upp i Abisko och Kiruna, och redan som 18-åring liftade hon ensam söderut.

– Det betraktade­s inte som farligt på den tiden, säger Aie som kom ända till Italien, söder om Genua.

HON FLYTTADE SOM vuxen till Stockholm och kom under sitt yrkesliv att jobba som sjuksköter­ska, distriktss­köterska och vårdlärare, i Sverige och utomlands. I mitten av 80-talet arbetade hon i Saudiarabi­en och träffade en man från Halmstad.

Hon följde med honom hem, där paret fick en dotter och bodde i Stenhugger­iet. Men de skilde sig och Aie har nu levt tio år i lägenheten på Nissastran­d.

Och under alla år har hon rest, ofta ensam, och är nu uppe i 52 länder. Men pensionäre­n Aie fortsätter jobba, för att kunna resa.

– Jag vill gärna till Alaska, på grund av naturen, och ön Ikaria i Grekland där människorn­a lever ovanligt länge. Jag vill lära mig hur de gör, säger hon med ett skratt.

MEN DET FINNS ett problem.

– Jag har haft tur med hälsan på alla resor, men för fyra år drabbades jag av en svår infektion i Malaysia. Läkarna fick inte bukt med den så jag fick ligga på sjukhus och hotell. Jag kände mig fruktansvä­rt ensam och utlämnad, och sedan dess vill jag ha sällskap på långa resor.

Detta har dock varit lättare sagt än gjort. Aie har annonserat efter en reskamrat i tidningen Reseguiden och på Facebook, och hon har pratat med många människor.

– Flera har varit intressera­de men när det har kommit till kritan har de inte velat åka. Det verkar som de flesta i min ålder är väldigt bekväma.

En resa med dig innebär väl en del strapatser?

– Ja, det handlar om billigt boende och lokala, skramliga bussar.

Men du kan väl unna ditt sällskap åtminstone några timmars solande på stranden?

– Ja, och lite barhäng, Men annars gäller det ryggsäck på ryggen och långa vandringar, säger Aie.

Hon fortsätter i vilket fall att resa, med eller utan sällskap.

– Jag åkte ensam till Peru där jag, förutom kondorerna, bland annat fick se Inkaleden, Machu Picchu och Titicacasj­ön. Det var helt fantastisk­t.

Aie Ferneblad reser så ofta hon kan. Hon är 67 år, har varit i 52 länder men vill ständigt se mer. – Två av mina mål är Alaska och Ikaria, en ö i Grekland.

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? MOT NYA MÅL. Aie Ferneblad sitter i ett hörn av vardagsrum­met på Nissastran­d där hon har masker från sina resor på väggen, samt en samisk trolltrumm­a. Kartboken kallar hon för ”min bibel”.
Bild: JARI VÄLITALO MOT NYA MÅL. Aie Ferneblad sitter i ett hörn av vardagsrum­met på Nissastran­d där hon har masker från sina resor på väggen, samt en samisk trolltrumm­a. Kartboken kallar hon för ”min bibel”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden