Hallandsposten

HBK:S klubbchef slutar SUSANNE NILSSON LÄMNAR I HÖST

FOTBOLL:

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Susanne Nilsson slutar som klubbchef i Halmstads BK. Men först till hösten. – Det är på grund av att klubbchefs­rollen har ändrats som styrelsen anser att det krävs en förändring, förklarar Hbk-ordförande­n Tony Karlsson.

Samtidigt poängterar han att det inte föreligger någon schism.

– Nej, nej! Annars hade ju Susanne inte varit kvar nästan hela den här säsongen också, säger han och avser att Susanne Nilsson inte slutar förrän den 1 oktober.

Och huvudperso­nen själv håller med:

– Vi är helt överens om det här. Båda har en hög ambitionsn­ivå, där vi kanske inte alltid har varit överens om vad som ska göras. Men det har ju också med det ekonomiska läget att göra.

Just det ekonomiska läget är också en av anledninga­rna till att HBK nu agerar.

– Om vi, vilket vi hoppas och siktar på, går upp i Allsvenska­n direkt igen går klubben ekonomiskt i en riktning. Men skulle vi bli kvar blir det i en helt annan riktning och ett fortsatt stålbad sett till de intäkter på framför allt spelsidan som vi då går miste om. Och därför måste vi vara krassa, säger Karlsson och fortsätter:

– Jag tror att omgivninge­n har en helt felaktig bild av vår ekonomi sett till försäljnin­gen av Sead (Haksabanov­ic) till West Ham i somras. Självklart har en väsentlig förbättrin­g skett, men några 35 miljoner var det aldrig tal om sett till alla avbränning­ar till alla parter på vägen.

LÄGG DÄRTILL ATT Snöbollen-projektet – som totalt inbringade sju miljoner kronor när klubben var i ett utsatt ekonomiskt läge – nu är utlöst och avslutat och det egna kapitalet har krympt ytterligar­e, även om det naturligtv­is är oerhört mycket större än de 100 000 kronorna från säsongen 2016.

– Samtidigt ger det oss nu en helt annan frihet där klubben äger samtliga spelare till 100 procent utan att det är kopplat till några avbränning­ar, påpekar Tony.

Även om Susanne Nilsson ser ett slut som HBK:S klubbchef till hösten så kommer arbetet fram till dess att fortgå som planerat.

Hon tillträdde posten för ett och ett halvt år sedan när hon kom från nöjesbrans­chen och då efterträdd­e Fredrik ”Fidde” Andersson när klubben mer ville fokusera på publikoch marknadsfö­ringsfrågo­r. Var det som du hade föreställt dig?

– Nej, det måste jag nog erkänna. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig denna härliga tornado utan man måste vara inne i det för att förstå det. Jag kommer ju från underhålln­ingsbransc­hen, men detta är något helt annat när det ultrakomme­rsiella ska kombineras med det ideella.

Vad är du nöjd med över att ha uträttat?

– Framför allt har vi strukturer­at upp försäljnin­gen och förbättrat publik-kommunikat­ionen där nu en eventgrupp är tillsatt. Så jag känner att jag kan titta tillbaka på tiden med stolthet. Och ännu är det ju inte över.

Vad känner du att du inte har hunnit göra?

– Det är så enormt mycket, men där sätter ju ekonomin hinder när vi måste anpassa oss. Vi avbryter ju inte målbilden 2020, men kanske att vi ska sänka tempot en aning.

Tony Karlsson framhåller också HBK:S utveckling på senare år.

– HBK är ju en helt ny förening jämfört med för några år sedan med förutom elitverksa­mheten på herrsidan även futsal, flick- och damlag, lag för funktionsh­indrade och sociala projekt på programmet.

NU STARTAR PROCESSEN att hitta en ersättare i oktober.

– Men genom att vi är ute i så god tid och ville vara transparan­ta med den här förändring­en kan vi börja söka i lugn och ro. Däremot måste nog kravprofil­en förändras gentemot det som Susanne har sysslat med, mer mot sälj- och affärsutve­ckling , medger Tony.

– För ska vi kunna fortsätta vara en elitklubb måste vi gå mot de 60 miljoner kronorna i omsättning. Räknar man bort storstadsl­agen så är det bara nio platser kvar i Allsvenska­n för övriga städer i landet och därför måste vi få ökat stöd från publik och näringsliv. Annars är det ohållbart om man inte inser det, påpekar han.

Och tro inte att Susanne Nilsson har börjat snegla på vad hon ska göra efter den1 oktober.

– Nej, jag har fullt fokus på det här fram till den dagen som jag slutar. Det är så som jag fungerar.

”Jag tror att omgivninge­n har en helt felaktig bild av vår ekonomi sett till försäljnin­gen av Sead (Haksabanov­ic) till West Ham i somras.” TONY KARLSSON Ordförande i HBK

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? AVGÅR SOM KLUBBCHEF. Susanne Nilsson lämnar sitt uppdrag i Halmstads BK, men först den 1 oktober.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV AVGÅR SOM KLUBBCHEF. Susanne Nilsson lämnar sitt uppdrag i Halmstads BK, men först den 1 oktober.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden