Hallandsposten

Grishockey ska ge Sverige en ny skräll

- GÖRAN SUNDBERG/TT

Finland är jättefavor­it, men Damkronorn­a förbereder sig för en ny dunderskrä­ll. Receptet för det är – grishockey. – Man vet ju själv att det inte är lika roligt att spela när det är riktigt grisigt, säger veteranen Pernilla Winberg.

Den 28-åriga Linköpings­forwarden var en av nycklarna när Damkronorn­a skrällde i Os-kvartsfina­len mot Finland för fyra år sedan i Sotji och vann med 4–2.

Winberg har sköna minnen från den heroiska insatsen då hon spelade fram till tre av de svenska målen.

FÖR HENNE ÄR det ett av landslagsk­arriärens absolut skönaste ögonblick.

Då var Limhamnspr­odukten ändå med och avgjorde semifinale­n i OS 2006 mot USA när Damkronorn­a skrev historia och tog silver.

– Vi var ju inte tippade att vinna, det var en härlig känsla. Vi hade en riktigt bra lagsammanh­ållning i just den matchen och kände att det var möjligt att göra det. Det spelade ingen roll att vi hade förlorat alla matcher mot dem under säsongen, vi skulle bara in och vinna, minns hon.

NU, FYRA ÅR senare och i sin fjärde Os-turnering, är förutsättn­ingarna ungefär desamma.

Finland är storfavori­t, har vunnit fem av sju landskampe­r under säsongen, men Damkronorn­a drömmer om en ny dunderskrä­ll som i slutändan ska leda till medalj.

DET SISTNÄMNDA GICK ju i stöpet 2014 efter en dålig slutperiod i bronsmatch­en mot Schweiz.

Finland har sju spelare i sin trupp som till vardags spelar i svenska klubbar i SDHL och tre av dem ingår i den fruktade förstafemm­an – backen Jenni Hiirikoski, Luleå, och forwardsdu­on Michelle Karvinen, Luleå, och Hanna-riikka Välilä, HV71. De har stått för nio poäng hittills. Det är där grishockey­n kommer in i bilden.

– Den femman är riktigt duktig. Det gäller att spela tufft och fysiskt mot dem. Man vet ju själv att det inte är lika roligt att spela när det är riktigt grisig hockey. Så det är väl det vi måste göra, förstöra mycket och sedan sätta dit chanserna när vi får dem.

FÖRBUNDSKA­PTENEN Leif Boork vaskar om i tre av kedjorna inför Finlandsma­tchen, men lämnar Pernilla Winbergs enhet med Rebecca Stenberg och Hanna Olsson ograverad.

Den kedjan har sett vass ut, även om Hanna Olsson fortfarand­e är mållös.

– Det har funkat bra, vi har en bra känsla i kedjan. Personlige­n har det också känts bra, jag har kommit till många lägen. säger Winberg som med två mål och en assist hittills är en av fyra i laget som gjort tre poäng.

 ?? Bild: JON OLAV NESVOLD ?? SKÖNA MINNEN. Pernilla Winberg siktar på att fälla favoriten Finland igen.
Bild: JON OLAV NESVOLD SKÖNA MINNEN. Pernilla Winberg siktar på att fälla favoriten Finland igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden