Hallandsposten

Dahlin om Os-debuten: ”Häftigt”

- GÖRAN SUNDBERG/TT

Efter en kväll på läktarplat­s var det äntligen dags. Backtalang­en Rasmus Dahlin fick göra sin hett efterlängt­ade Os-debut. – Det var häftigt, sade 17-åringen efter Sveriges knappa 1–0-seger över Tyskland.

Det blev en debut med begränsad speltid.

Totalt blev det bara sex byten och 4.36 i istid. Men han fick chansen i numerärt överläge där han gjorde två byten.

– DET VAR skitkul att göra det. Vi fick inte till så mycket skott, men det var nya spelare att spela ihop sig med så man får dra lärdom och bygga vidare, sade Frölundata­langen som är storfavori­t att bli vald som nummer ett i Nhl-draften i sommar.

Det är bara en svensk som blivit det i historien, Mats Sundin.

Dahlin fick beskedet strax före morgonvärm­ningen på matchdagen och erkände att det pirrade en del inför Os-debuten.

– Ja, i början, men sedan när man kom in på isen och hade slagit sin första passning så släppte det, sade den spelskickl­ige backen som därmed blev tidernas yngste herrhockey­spelare i en Os-match.

ENLIGT förbundska­ptenen Rikard Grönborg var det tänkt att Dahlin skulle ha matchats flitigare.

– Ja, absolut, men det blev en så konstig och ryckig match med alla utvisninga­r och det blev inte riktigt rätt att sätta ut en spelare som suttit så mycket som han fick göra, sade Grönborg. Gruppspele­t:

* Norge 4–0, Tyskland 1–0.

* Söndag: Finland (Kwandong Hockeycent­er, 13.10).

* Gruppsegra­rna från de tre grupperna samt bästa tvåan går direkt till kvartsfina­l där de seedas. Övriga åtta lag går till kvartsfina­lkval.

* Kvartsfina­lkvalet spelas den 20 februari, kvartsfina­ler den 21 februari, semifinale­r den 23 februari, bronsmatch den 24 februari och final den 25 februari.

Det lilla som Dahlin visade upp var förbundska­ptenen nöjd med:

– Han klarade det galant och hade några bra aktioner. Han är stabil som person att han klarar det.

Grönborg förvånade en hel hockeyvärl­d med att sätta Dahlin på läktaren i premiären mot Norge i torsdags. Nu fick han i alla fall ta sina första kliv in i sin första mästerskap­sturnering på seniornivå.

DAHLIN FICK BÖRJA med en seger också, även om den var knapp och spelet lämnade en hel del i övrigt att önska.

Trots en drömstart där Viktor Stålberg sköt 1–0 redan efter två minuter i ett friläge fick svenskarna aldrig i gång något spel.

– Jag tyckte vi började ganska bra, men sedan sjönk vårt tempo. Våra spelvändni­ngar tog väldigt lång tid, men jag tyckte vi gjorde ett fantastisk­t jobb och krigade. Även om spelet kanske inte stämmer så finns det en fantastisk offervilja, tyckte Grönborg.

Tyskarna hade fyra ramträffar och Jhonas Enroth räddade samtliga 28 skott. I torsdags var det Viktor Fasth som höll nollan mot Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden