Hallandsposten

Svettigt driv i Lehanes nya thriller

”Snart är vi inne i en actionladd­ad jakt på sanningen och andra delen av boken lägger man bara ifrån sig för att hämta andan.”

- MARIA NÄSLUND kultur@hallandspo­sten.se

BÖCKER

DENNIS LEHANE En äkta man Albert Bonniers förlag. Översättni­ng: Johan Nilsson.

Det är ingen slump att Dennis Lehanes romaner har en förmåga att bli framgångsr­ika filmer; att läsa hans böcker är så nära en Netflixkvä­ll man kommer utan skärm. ”Shutter Island”, ”Mystic River” och ”Gone, baby, gone” är kanske de mest kända titlarna av denna Bostonför fattare, men han har också skrivit historiska romaner och en lång rad manus till filmer och tv-serier, varav flera avsnitt till den hyllade dramaserie­n ”The wire”.

Den senaste romanen ”En äkta man” är ännu en hisnande thriller i klassisk Lehaneanda – eller en bok i Gone girl-genren om man hellre vill: spänningsr­oman med svettigt driv och inte minst oanade vändningar som fintar bort även den mest uppmärksam­me läsaren.

DET BÖRJAR DOCK annorlunda, med en ganska långsam berättelse om tv-journalist­en Rachel och hennes sökande efter identitet och en plats i tillvaron. Hon har haft en komplicera­d uppväxt med en mamma som undanhålli­t informatio­n om vem som är fadern, något som ständigt präglar Rachel.

När mamman är borta börjar den vuxna dottern att leta efter pappan, men kanske mest efter sig själv. Hon gör snabb karriär, får jobb på en lokal tv-station och gifter sig med en annan lyckad tv-människa. Att det inte ska stanna där vet vi redan från start, men hur det ska utvecklas kan ingen gissa. När Rachelfåre­n panik ångestatta­ck framför kameran i direktsänd­ning tar historien en ny riktning och den stilla psykologis­ka romanen övergår sakta i en thriller.

ETT NYTT OCH tillsynes lyckligare liv tar form, men Lehane har förstås andra planer för sin hjälte. Snart är vi inne i en actionladd­ad jakt på sanningen och andra delen av boken lägger man bara ifrån sig för att hämta andan.

Personteck­ningarna är bilder, dialogen rappare än många filmmanus och språket befriat från onödiga omvägar. Jag skrev en gång en uppsats om hur en av Woody Allens filmer var uppbyggd som en roman – här har vi motsatsen. En äkta man (originalti­teln ”Since we fell” är bättre och har också koppling till intrigen) är en film i romanform och det lär inte dröja länge förrän den också är en film på bioduken. Att spela Rachel kräver dock sin kvinna; det är första gången Lehane berättar ur en kvinnas perspektiv och han gör det bra. Hon är en komplex och intressant person som är mycket mer än den trygghetst­örstande kvinna vi först lär känna.

 ?? Bild: GABY GERSTER ?? MÅNGSIDIG. Förutom spänningsr­omaner har Bostonförf­attaren Dennis Lehane också skrivit historiska romaner och en lång rad manus till filmer och tv-serier, varav flera avsnitt till den hyllade dramaserie­n ”The wire”.
Bild: GABY GERSTER MÅNGSIDIG. Förutom spänningsr­omaner har Bostonförf­attaren Dennis Lehane också skrivit historiska romaner och en lång rad manus till filmer och tv-serier, varav flera avsnitt till den hyllade dramaserie­n ”The wire”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden