Hallandsposten

En handfull låtar som platsar på bästalista­n

- JAN ANDERSSON

POP

BELLE AND SEBASTIAN How to solve our human problems (Matador/playground)

Belle and Sebastian slog ned som en stillsam och välbehövli­g bomb i mitt liv 1996. Jag bodde i Linköping och var stentrött på all poserande britpop, slammerind­ie och shoegazing­rock.

Inte för att skotten Stuart Murdoch och hans bandkamrat­er i Belle & Sebastian heller gjorde musik som var särskilt sprudlande eller in-your-face-ettrig, snarare flackade väl även den med blicken, men det fanns något i låtar som Judy and the dream of horses, Get me away from here I’m dying och Me and the major som stövlade rätt in i hjärtat och bosatte sig där.

KANSKE VAR DET bandets sköna nördgroove, de förment smarta texterna eller bara det faktum att de använde en trumpet i sina lågmälda popsånger, något var det i alla fall som golvade mig. Troligen en kombinatio­n av alltihop.

Nu har det gått drygt 20 år och jag skulle ljuga om jag påstod att Belle and Sebastian är en viktig del i mitt liv, snarare gick vi skilda vägar för länge sedan och mycket vatten har runnit under våra respektive broar.

Trots det håller jag fortfarand­e If you’re feeling sinister som ett av 90-talets allra bästa album. Det är kanske därför som jag orkar lyssna på Belle and Sebastians nya platta How to solve our human problems, som egentligen är en sammanstäl­lning av de tre olika femspårs-ep som bandet har släppt de senaste månaderna.

ELLER OLIKA ÄR egentligen en överdrift. Sångerna på de tre skivorna smälter ihop rätt sömlöst. Det krävs nog att man disputerar på gitarriste­n och sångaren Stuart Murdochs vemodiga världsbild för att kunna dra några slutsatser kring att den första ep:n avrundas med den orgelflumm­iga ”körpredika­n” Everything is now, och att den andra inleds med närmast punkstudsi­ga Show me the sun.

Men den arbetsinsa­tsen är inte motiverad, de är två rätt bleka låtar, och det finns mer här som känns lite otillfreds­ställande. Cornflakes må vara en festlig och intressevä­ckade titel men som låt betraktat är det mest ett avigt magplask och en förspilld möjlighet till att skapa ett stycke skön Richard Hawley-svepande noirpop. Inte heller A plague on other boys träffar rätt.

Samtidigt finns det såklart annat som funkar bättre. Den charmiga Poor boy (som inleder Belle and Sebastians tredje och avslutande ep) fungerar överraskan­de väl i skottarnas tillbakalu­tade tolkning av 70-talsdisko.

Även ett par av de låtar där violiniste­n Sarah Martin tar över eller hjälper till med sången är klart minnesvärd­a: sköna Fickle season, Fleetwood Mac-doftande The same star och den närmast tidlösa Too many tears.

INGEN AV DEM skulle motivera en plats på albumet If you´re feeling sinister, men här finns i alla fall en handfull låtar att lägga till den allt längre spellistan best of Belle and Sebastian.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? OJÄMNA. Skotska Belle and Sebastian har samlat tre ep på sitt nya album.
Bild: PRESSBILD OJÄMNA. Skotska Belle and Sebastian har samlat tre ep på sitt nya album.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden