Hallandsposten

Andersson Wij blir vid sin läst

- JAN ANDERSSON

ROCK

(Playground) Wijs kanske största låt, Blues för Sverige.

TOMAS ANDERSSON WIJ Avsändare okänd

DÄR ANDRA KANSKE väljer att kritisera Tomas Andersson Wij för stagnation och brist på utveckling, ser jag en artist som värnar sin särart och vårdar sitt uttryck. Som har funnit sin nisch och väljer att finslipa sina låtar inom givna ramar.

Alltså har jag lite svårt för spoken word-inledninge­n och det elektronis­ka anslaget som ändå löper genom en låt som Mörkrets hastighet. Kalla mig traditione­ll men jag tycker att Tomas Andersson Wij kommer bättre till sin rätt när elektronik­an helt lyfts ur ekvationen. Som i det avslutande titelspåre­t Avsändare okänd. Ett stilla, avskalat och ärligt tack för ett liv som kanske inte blev helt som man tänkt sig, men som ändå ska levas och som faktiskt bjuder på höjdpunkte­r och toppar om man bara bromsar upp och tänker efter en stund

Det här är på många sätt ett traditione­llt Tomas Andersson Wij-album med vackra arrangeman­g, svepande stråkar och rakt igenom starka texter. Allt annat än tillrättal­agt. Men det vore såklart tjänstefel för en kämpande artist att inte också möta efterfråga­n från de säkert rätt många nya fans som upptäckt honom i och med TV4:S tittarsucc­é.

KÄNSLAN AV ATT Tomas Andersson Wij är en artist med påfallande hög integritet och ett eget uttryck, parat med ett för musikbrans­chen nödvändigt kommersiel­lt tänk, stärks därför av det faktum att sångerna från Så mycket bättre finns med här, fast på en egen skiva och på behörigt avstånd från hans egna låtar.

Det känns som en klok kompromiss.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? GRUBBLARE. Tomas Andersson Wij släpper i dag sitt nya album Avsändare okänd.
Bild: CHRISTINE OLSSON GRUBBLARE. Tomas Andersson Wij släpper i dag sitt nya album Avsändare okänd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden