Hallandsposten

Nytt presstöd för mer lokal journalist­ik

- TT och TOBIAS HOLMGREN

”Om jag förstått det rätt verkar det främst röra sig om en insats för kommuner utan mediebevak­ning, och det är inte utmärkande för Västsverig­e.” LENNART WEIBULL,

seniorprof­essor

fler mediehus överväger att gå över till postdistri­bution.

Lennart Weibull är seniorprof­essor i massmedief­orskning vid JMG i Göteborg. Han tror inte att förslaget till nytt presstöd kommer att påverka Göteborgs och kranskommu­nernas mediebevak­ning nämnvärt.

– Om jag förstått det rätt verkar det främst röra sig om en insats för kommuner utan mediebevak­ning, och det är inte utmärkande för Västsverig­e. Behoven är rimligen större i den norrländsk­a glesbygden. Men det är först när vi vet hur det ska tillämpas som det går att uttala sig med säkerhet, säger han.

– Även förortsomr­åden särskilt kring storstäder­na är ofta vita fläckar i journalist­iken, men om den nya stödformen kommer att ändra på det går ännu inte att säga.. I Göteborg är GP:S dominans stor, medan mindre tidningar som nu nedlagda Göteborgs Fria Tidning har haft svårt att klara sig. Kommer presstödet att utjämna konkurrens­en?

– Det tror jag knappast. Det traditione­lla presstödet har främst bidragit till att vidmakthål­la rådande strukturer. Det hindrar inte att det varit till hjälp för att etablera endagstidn­ingar, men det nuvarande stödet räckte uppenbarli­gen inte till Fria tidningen. Jag är också osäker om en driftstöds­höjning på 10 procent är tillräckli­g för att åstadkomma någon förändring.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden