Hallandsposten

”En oerhört a

COLOMBIA: SVERIGE MANAS PRESSA COLOMBIA TILL ATT LÖSA SVÄLTKRIS

-

Varje vecka tynar ytterligar­e ett barn bort i Guajiras ensamma ökenlandsk­ap – i en svältkris som pågått under många år. Human Rights Watch uppmanar nu Sverige att villkora Colombias inträde i OECD med en lösning på katastrofe­n.

Längst upp vid Colombias norra spets sträcker sig Guajira-halvön ut i Karibiska havet. Här, många mil från huvudstade­n Bogotá, lider landets största ursprungsg­rupp, wayuu, under de kanske svåraste levnadsför­hållandena i Latinameri­ka.

Bristen på mat och dricksvatt­en är akut. Tillgången till grundlägga­nde sjukvård är knapp, medan många av de resurser som trots allt når regionen försvinner i korruption.

De senaste två åren har 91 wayuubarn under fem år dött av svält – nästan ett barn per vecka. Detta enligt myndighete­rnas egna siffror. Och troligen finns ett mörkertal.

–Detta är en oerhört allvarlig humanitär kris, som har blivit kronisk. Det är oacceptabe­lt att detta kan få ske i ett så relativt rikt land som Colombia, säger José Miguel Vivanco, människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watchs (HRW) Latinameri­kachef, till TT under en visit i Sverige.

DET PANAMERIKA­NSKA organet IACHR uppmanade redan 2015 Colombia att vidta åtgärder för att lösa krisen. Därefter har landets självaste författnin­gsdomstol kommit med en liknande uppmaning. Men enligt HRW – som besökt Guajira för att dokumenter­a situatione­n – har detta bara resulterat i punktinsat­ser, såsom brunnar

 ??  ?? UTSATT GRUPP. Wayuu är Colombias största ursprungsg­rupp. Man har de kanske svåraste levnadsför­hållandena i hela
UTSATT GRUPP. Wayuu är Colombias största ursprungsg­rupp. Man har de kanske svåraste levnadsför­hållandena i hela

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden