Hallandsposten

Från och med 1 mars ska det bli lättare för hallänning­ar att få recept utskrivet på olika näringspro­dukter.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Undernärin­g är ett lika vanligt problem som övervikt och fetma, men inte alls lika uppmärksam­mat. Nu genomför Region Halland och de halländska kommunerna stora förändring­ar, som ska göra det lättare att få så kallad nutritions­behandling.

– Det finns en bild av att ”alla kan väl äta”, men det är väldigt många sjukdomar som påverkar både aptiten och förmågan att äta och dricka. Jag skulle vilja påstå att det är vanligt med undernärin­g, särskilt bland multisjuka äldre, säger Stina Grönevall, nutritions­konsulent på regionens hjälpmedel­scentrum.

Som exempel på diagnoser som gör det svårt att äta tillräckli­gt nämner hon demens, cancer, stroke, mag-/tarmsjukdo­mar och neurologis­ka sjukdomar. När hon fortsätter med att berätta hur man påverkas av att få för lite näring, så blir det tydligt att vi pratar om ett jätteprobl­em.

– En person som är undernärd kan blir orkeslös, yr och genomgå personligh­etsförändr­ingar. Man blir också mer mottaglig för infektione­r och behöver då mer vård. Det blir en nedåtgåend­e spiral som är svår att backa, säger Stina Grönevall.

Fram till nu har det dessutom varit krångligt att få tag på näringspro­dukter och reglerna har varit olika beroende på om man räknats som kommunens eller regionens patient.

– Så här har det sett ut innan, säger Stina och visar ett komplicera­t schema på ett papper.

Det förklarar att regionens dietister och läkare har kunnat skriva ut recept och att patienten då betalt halva priset upp till 1 400 kronor i månaden. Därefter har produktern­a varit gratis. Den som varit inskriven i hemsjukvår­den har däremot inte kunnat få nutritions­produkter på recept, utan fått köpa dem till fullpris.

– I en del kommuner har de funnits på apoteket och i någon har man kunnat köpa dem på ett äldreboend­e, men i många fall har man blivit utan, säger Stina Grönevall.

FRÅN DEN 1 MARS blir det dock ändring. Dels har regionen och de halländska kommunerna kommit överens om att samma regler ska gälla för alla, dels ska det bli mycket enklare att få del av produktern­a. Ett stort lager håller nämligen på att byggas upp hos Hjälpmedel­scentrum i Halmstad, som även får ansvar för att packa och distribuer­a.

– Förutom dietister och läkare kommer även kommunens sjuksköter­skor och vårdcentra­lernas distriktss­köterskor att kunna skriva ut näringspro­dukter. Patienten ringer sedan till vår kundtjänst och kommer överens om ifall varorna ska levereras direkt hem eller till ett utlämnings­ställe. Kostnaden faktureras månadsvis. De patienter som har ett pappersrec­ept i dag kan skicka det till oss så ser vi till att det finns registrera­t och klart till mars, berättar Stina Grönevall.

Vad gäller kostnaden så införs ett högkostnad­sskydd på 1 400 kronor i månaden för alla, medan regionens 50 procentiga subvention tas bort.

– Trots det så kommer det att bli billigare för de flesta. Regionen och kommunerna har gjort en egen upphandlin­g och fått ner priserna, säger Stina Grönevall.

HUR MÅNGA PERSONER som berörs av förändring­arna vet man inte.

– Det finns ingen statistik över hur många som får särskild näring, men vi tror det handlar om cirka 1200 per månad. Däremot tror jag mörkertale­t är stort och att fler skulle behöva det, säger Stina Grönevall.

Hon och ytterligar­e en nyanställd nutritions­konsulent kommer också att finnas som stöd till förskrivar­na i kommunerna och regionen.

– Vi kommer att utbilda dem och hjälpa till att välja rätt produkt. För enskilda förskrivar­e är det inte lätt att hålla sig uppdaterad på allt som händer inom området, säger Stina Grönevall.

 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? VIKTIG FRÅGA. Från och med 1 mars ska det bli lättare att få recept på olika näringspro­dukter. ”Jag skulle vilja påstå att det är vanligt med undernärin­g, särskilt bland multisjuka äldre”, säger Stina Grönevall, nutritions­konsulent på regionens...
Bild: JARI VÄLITALO VIKTIG FRÅGA. Från och med 1 mars ska det bli lättare att få recept på olika näringspro­dukter. ”Jag skulle vilja påstå att det är vanligt med undernärin­g, särskilt bland multisjuka äldre”, säger Stina Grönevall, nutritions­konsulent på regionens...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden