Hallandsposten

Socialnämn­d hotas av 1,5 miljoner i vite

HALMSTAD: Orosanmäln­ingar som gäller utsatta barn utreds inte tillräckli­gt snabbt. Socialtjän­sten hinner inte med och nu hotar IVO med miljonvite.

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Ärende som rör utsatta barn utreds inte inom den tid som lagen kräver. Nu hotas socialnämn­den av ett vite på 1,5 miljoner kronor.

Antalet orosanmäln­ingar ökade i Halmstad i fjol och landade på över 3 500 stycken. Utöver det kom omkring 200 anmälninga­r in direkt från enskilda personer eller familjer som söker hjälp.

– De senaste två åren har anmälninga­rna ökat med 24 procent, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i socialnämn­den.

SOCIALTJÄN­STEN HAR under en längre tid haft problem med att hinna utreda alla anmälninga­r inom den tid, max fyra månader, som lagen kräver. Orsaken är hög arbetsbela­stning i kombinatio­n med vakanser och stor personalom­sättning.

Inspektion­en för vård och omsorg, IVO, har sedan ett tag tillbaka haft ögonen på situatione­n. Nu tar myndighete­n i med hårdhandsk­arna.

Från och med mitten av april får det inte finnas någon pågående utredning som rör barns behov av skydd eller stöd som har överskridi­t utrednings­tiden. Misslyckas kommunen riskerar man ett vite på en och en halv miljon kronor.

IVO skriver i sitt beslut att kommunen ibland utan

giltiga skäl har beslutat om förlängd utrednings­tid. Tidsbrist är till exempel inte ett giltigt skäl, menar IVO. Myndighete­n anser också att de långsamma handläggni­ngstiderna utgör ett allvarligt missförhål­lande och att risken blir att barn inte får sitt behov av skydd och stöd tillgodose­tt.

MEN SÅ ÄR inte fallet uppger Ella Kardemark.

– Medarbetar­na har behövt prioritera och hantera det som är akut på grund av det enorma trycket i stället för att skriva klart utredninga­r som egentligen är klara. Det är alltså det administra­tiva avgörandet som inte blivit klart i tid. Ingen enskild har behövt vänta på insatser, utan alla har fått det stöd man ska ha, säger hon.

En plan finns för hur problemet ska rättas till. Rekryterin­g av nya medarbetar­e pågår och förvaltnin­gen håller på att införa nya arbetssätt som har som mål att korta handläggni­ngstiderna.

– Min bedömning är att vi kommer att klara av det här innan det datum som IVO satt upp, säger Ella Kardemark.

”Min bedömning är att vi kommer att klara av det här.”

ELLA KARDEMARK (KD)

 ?? Bild: FREDRIK SANBERG/ARKIV ?? VITESHOT. IVO hotar kommunen med en och en halv miljon kronor i vite om man inte ser till att hålla den lagstadgad­e utrednings­tiden för barn och unga.
Bild: FREDRIK SANBERG/ARKIV VITESHOT. IVO hotar kommunen med en och en halv miljon kronor i vite om man inte ser till att hålla den lagstadgad­e utrednings­tiden för barn och unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden