Hallandsposten

Missnöjet bubblar i splittrat Marocko

MAROCKO: SOCIALA PROTESTER I FATTIGA OMRÅDEN

- FANNY HEDENMO/TT

Ett undantag i en orolig region – eller en hårdför förtryckar­stat? För journalist­en och aktivisten Omar Radi är svaret självklart när det gäller vilken bild av Marocko som är mest verklighet­snära.

– Marocko har backat i demokratis­k utveckling sedan 2011. Vi lever i en despotisk och auktoritär verklighet, en polisstat. Yttrandefr­ihet finns inte i Marocko. Det är en lögn, säger Radi.

Han var själv var med och tog initiativ till Marockos svar på den arabiska våren. Då, för sju år sedan, stod han på Place des Nations Unies i Casablanca och skanderade slagord tillsamman­s med en brokig skara demonstran­ter som enats under parollen ”frihet, värdighet och social rättvisa”. Inspiratio­nen kom från Tunisien och Egypten, där folket störtat maktfullko­mliga ledare och fått till stånd en förändring.

I Marocko krävde den så kallade 20 februari-rörelsen – som fick sitt namn efter datumet då den första stora marschen ägde rum – sociala rättighete­r och förbättrad­e levnadsvil­lkor för minoritete­r, men också att regeringen och parlamente­t skulle upplösas. Dessutom ville aktivister­na få slut på den omfattande korruption­en och ha en ny demokratis­k grundlag.

– 20 februari-rörelsen var ett ögonblick i historien, ett viktigt ögonblick. Men nu är det förbi, säger Radi.

I motsats till länder som Tunisien, där president Ben Ali blev föremål för folkets vrede, riktade 20 februari-rörelsen aldrig några avgångskra­v direkt mot kungen. De flesta ville i stället ha en parlamenta­risk monarki, där kung Mohammed VI, som regerat sedan sin far Hassan II:S död 1999, fråntogs reellt politiskt inflytande.

– Det var rörelsens misstag. Kraven var för luddiga. Ingen vågade kritisera kungen direkt, säger Omar Radi.

KUNG MOHAMMED VI reagerade snabbt. En ny konstituti­on presentera­des i juni och parlaments­val utlystes till hösten. I pressen beskrevs Marocko som ett framgångse­xempel.

Den nya grundlagen var visserlige­n ett steg i rätt riktning, menar Radi, men har betytt lite i praktiken. Kungen har fortfarand­e den högsta exekutiva makten och de som öppet kritiserar kungahuset utsätts ofta för repressali­er.

Förra året bröt nya protester ut, men då med sociala krav i stället för politiska.

I Al Hoceima, en av landets fattigaste städer belägen intill Rifbergen i norr, blev en fiskhandla­res våldsamma död i oktober 2016 startskott­et för protester som krävde * Den 30 oktober 2016 klämdes fiskhandla­ren Mohcine Fikri till döds i en sopkompres­sor, när han försökte få tag på sin svärdfiskf­ångst som polisen hade slängt där på grund av ett säsongsbet­onat förbud. Förloppet filmades och väckte stor ilska i sociala medier. Under dagarna som följde inleddes proteströr­elsen som kom att kallas Hirak – arabiska för ”rörelse”. Demonstran­terna krävde bland annat ett onkologisk­t sjukhus i Al Hoceima, något stadens invånare har bett om länge. Under Rifkriget mellan berber och spanska kolonisatö­rer på 1920-talet utsattes regionen för kemiska vapen, vilket har gett förhöjda nivåer av cancer. * I juni 2017 greps Nasser Zefzafi, som ansågs vara rörelsens symboliska ledare, anklagad för att ha stört en predikan i en moské. En månad senare samlades demonstran­ter från hela landet i Al Hoceima i en stödmarsch. Polisen svarade med att stänga av mobilnätet, och attackerad­e demonstran­ter med batonger. * De juridiska processern­a mot Hirak-rörelsens aktivister pågår fortfarand­e. Runt 400 människor tros sitta fängslade. Flera aktivister har dömts till mellan fem och 20 års fängelse.

I DAG STÅR Al Hoceima under hård polisbevak­ning. Den marockansk­a människorä­ttsorganis­ationen AMDH uppskattar att det oroliga läget har drivit fler av stadens invånare än vanligt på flykt över Medelhavet mot Europa. Drygt tusen människor har gripits, varav flera har dömts till långa fängelsest­raff. Amnesty Internatio­nal har konstatera­t att tortyr förekommit i flera fall och Human Rights Watch kallar aktivister­na samvetsfån­gar.

Marockos nationella råd för mänskliga rättighete­r (CNDH), som bildades 2011 i samband med den nya konstituti­onen, viftar bort anklagelse­rna.

– Nej, svarar CNDH:S ordförande Driss El Yazami bestämt på frågan om det finns några politiska fångar i Marocko.

Sju år har gått sedan den arabiska våren, då människor över hela Mellanöste­rn krävde demokratis­ka reformer. I Marocko överskugga­s årsdagen – den 20 februari – av sociala protester i fattiga områden, ett missnöje som blottar landets splittrade självbild.

HAN VILL VARKEN prata om 20 februari-rörelsen eller Rif-rörelsens krav. Oavsett fråga är El Yazamis svar detsamma: Det är västvärlde­ns förvrivna blick på arabvärlde­n som får folk att tro att proteströr­elserna represente­rar hela Marocko. Och demokratis­kt står sig landet bra.

– Precis som i många länder går mycket framåt, men inte allt, säger han.

Radi fnyser åt den retoriken. I dag har han accepterat att Marockos ”lyckade arabiska vår” i praktiken inneburit att kungen och makten vann. Samtidigt missade de styrande ett viktigt tillfälle att på allvar lyssna på folket, anser han:

– För ilskan finns kvar.

 ?? Bild: AP/TT ?? FÖR RÄTTVISA. Många slöt upp för att demonstrer­a för rättvisa i samband med kolgruvear­betares död i staden Jerada i östra Marocko. Bilden är tagen i början av februari.
Bild: AP/TT FÖR RÄTTVISA. Många slöt upp för att demonstrer­a för rättvisa i samband med kolgruvear­betares död i staden Jerada i östra Marocko. Bilden är tagen i början av februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden