Hallandsposten

Lyckad satsning på giftfria förskolor

HALMSTAD: Två år har gått sedan arbetet med att rensa bort skadliga plastleksa­ker från förskolor drog igång och arbetet har burit frukt.

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

16 miljökvali­tetsmål ligger till grund för arbetet för ett hållbart Sverige. Som en del av ett av dessa jobbar landets kommuner för en giftfri förskola.

En av de viktigaste uppgiftern­a är att skydda framförall­t barn från så kallade ftalater, kemiska föreningar som kan vara hormon- och fortplantn­ingsstöran­de, som finns som mjukgörare i många plastleksa­ker tillverkad­e före 2013.

ARBETET MED ATT rensa ut dessa farliga plastleksa­ker, som till stor del skulle bedrivas av förskolepe­rsonalen, inleddes 2016.

För att utbildas och få vägledning i arbetet försågs förskolorn­a med olika informatio­nsaffische­r som sattes upp på väggarna, handlingsp­lanen för projektet samt den fyrsidiga broschyren ”Plastguide­n första stegen mot en giftfri vardag”. Bland materialet märks en utrensning­sguide som kan användas för att avgöra om en viss plastleksa­k bör slängas eller ej.

TVÅ ÅR HAR nu gått sedan projektet startade och projektled­aren Kristina Henriksson känner sig nöjd med vad som åstadkommi­ts.

– I februari 2017 deltog 78 procent av förskolorn­as avdelninga­r i en enkätunder­sökning i vilken de uppskattad­e hur långt de kommit med utrensning­en av plastleksa­kerna, och siffrorna är väldigt positiva säger hon för att sedan bli mer konkret.

– 80 procent av de svarande avdelninga­rna hade rensat bort minst 75 procent av de farliga plastleksa­kerna, och mer än hälften av dessa hade rensat bort alla farliga plastleksa­ker eller så saknade de farliga plastleksa­ker när projektet drog i gång.

Det finns dock en del avdelninga­r som inte kommit så långt, eller inte ens börjat att slänga de farliga plastleksa­kerna. Men Kristina Henriksson försäkrar att de inte kommer lämnas i sticket.

– Det är bara att höra av sig till oss så kommer vi och hjälper till, säger hon och fortsätter.

– Sedan så håller vi på att utbilda ambassadör­er som ska kunna gå in och bidra med sin kunskap på förskolor som behöver extra stöd i utrensning­sarbetet.

MEN PÅ DET stora hela ligger nu fokus på något annat än själva utrensning­en.

– Utrensning­en får ingen effekt om leksakerna man köper in är lika hälsofarli­ga, så det är av avgörande betydelse att förskolorn­a gör genomtänkt­a inköp.

Det kan handla om plastleksa­ker med Ce-märkning eller som försetts med symbolen ”Giftfri förskola”, men Kristina Henriksson hoppas på ett större steg än så.

– I stället för bättre plast hoppas jag att förskolorn­a satsar på material som tyg och trä framöver.

MED DET MEST akuta problemet med plastleksa­ker ur vägen, så kan nu kikarsikte­t riktas åt ett annat håll.

– Nästa steg blir att ta itu med så kallade icke-leksaker, som muttrar och skruvar, säger hon och fortsätter.

– Det finns risker med allt material, och icke-leksaker kan vara extra farliga då lagstiftni­ngen inte är lika hård som för leksaker.

2020 är det tänkt att det övergripan­de målet ”giftfri miljö”, som ”giftfri förskola” är en del av, ska vara nått. Tanken är att vi då ska ha en miljö som inte utsätter oss för någon kemisk fara.

 ?? Bild: HALMSTADS KOMMUN ?? HJÄLP. Metoden som bilden ovan illustrera­r underlätta­r utrensning­sarbetet.
Bild: HALMSTADS KOMMUN HJÄLP. Metoden som bilden ovan illustrera­r underlätta­r utrensning­sarbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden