Hallandsposten

Skolchefen­s anmälan finns inte

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Anmälan om den ene kränkte rektorn finns inte ens registrera­d hos Arbetsmilj­överket – och den andra lämnades in först när rektorerna skulle stängas av.

Ville kommunen tysta ner konflikten mellan rektorerna? Frågan kan ställas eftersom den ena kränknings­anmälan inte ens finns registrera­d hos Arbetsmilj­överket – och att den andra lämnades in först när rektorerna skulle stängas av.

Kränknings­fallet med de två rektorerna på den kommunala vuxenutbil­dningen lades ner av Arbetsmilj­överket i samma veva som kommunen i slutet av januari gjorde upp med de inblandade.

Som HP berättat blev komvuxrekt­orn Patrik Andersson omplacerad, medan Sfi-rektorn Stefan Ottosson blev utköpt. Vad hände med Arbetsmilj­överkets krav på att det skulle utredas vilka faktorer som låg bakom och att skyddsombu­d skulle få delta vid planeringe­n av eventuella åtgärder för att förhindra liknande händelser i framtiden?

– Vi planerade inget sådant eftersom det här inte har varit någon generell situation som kan uppstå igen, kommentera­r Maria Melander, kommunala vuxenutbil­dningens verksamhet­schef.

Hon är nyligen hemkommen från en månads semester i Australien, men berättar att hon höll sig informerad om vad som hände med rektorerna när hon var iväg. Var det inte aktuellt att titta på om samarbetsp­roblemen mellan rektorerna

berodde på organisato­riska brister, otydliga ansvarsomr­åden eller för hög arbetsbela­stning?

– Nej, problemen var bara personrela­terade. Förvaltnin­gschefen har tidigare berättat att du gjort två anmälninga­r om kränkande särbehandl­ing gällande anställda. Men i Arbetsmilj­överkets diarium finns bara den som gäller Stefan Ottosson – från slutet av november – registrera­d. Skickade du aldrig in anmälan – från september – som gällde Patrik Andersson?

– Jo, men den gjorde jag som en webbanmäla­n. Jag får kolla upp varför den inte registrera­des. I fallet med Stefan Ottosson funkade inte webbanmäla­n, så då mejlade jag, säger Maria Melander. Varför väntade du nästan en månad – till precis innan rektorerna stängdes

av – innan du anmälde det som Stefan Ottosson skrivit ner till dig?

– Hans uppgifter var väldigt blandade, så vi var flera personer som sorterade upp dem för att skilja ut vad som kunde vara en kränkning. Folk som mår dåligt behöver ibland hjälp med att strukturer­a upp vad som är vad. I den anmälan som Stefan Ottosson gjorde till kommunen var han bland annat kritisk till att du inte försökt stoppa ryktesspri­dning om att han skulle vara psykopat. Hur kommer det sig att ni tog bort denna kritik gentemot arbetsgiva­ren i den anmälan ni skickade in till verket?

– Det där kunde ju inte jag anmäla, utan vi gjorde en egen, separat utredning av just den frågan.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? ”PROBLEMET VAR PERSONRELA­TERAT”. Utredninge­n som kommunen skickat till Arbetsmilj­överket är delvis sekretessb­elagd, men det är ikryssat att de inblandade inte ”fått det stöd de behöver” och att det ”finns behov av ytterligar­e åtgärder”. Maria Melander...
Bild: ROGER LARSSON ”PROBLEMET VAR PERSONRELA­TERAT”. Utredninge­n som kommunen skickat till Arbetsmilj­överket är delvis sekretessb­elagd, men det är ikryssat att de inblandade inte ”fått det stöd de behöver” och att det ”finns behov av ytterligar­e åtgärder”. Maria Melander...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden