Hallandsposten

Nyberg tog både Em-guld och silver

Jesper Nyberg, 23, fortsätter att skjuta hem mästerskap­smedaljer till Böjeryd. På tisdagseft­ermiddagen tog Hylteskytt­en Em-guld i lag och silver individuel­lt i ungerska Györ – efter förlust i en helsvensk final i running target 10 meter.

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

– Man får väl vara nöjd. Det gick över förväntan nästan och det var skoj att vi tog en dubbel, guld och silver, också, säger Jesper Nyberg till Hp-sporten.

I Em-finalen över tio skott ställdes han mot landslagsk­ollegan Emil Martinsson från Osby – som tog silvret då Jesper Nyberg i somras blev Europamäst­are i viltmål 50 meter.

I RUNNING TARGET 10 meter hade Nyberg ett Em-brons från 2016 som bäst tidigare. I fjol blev han fyra.

Nu tog Nyberg ledningen med 1–0 på det andra finalskott­et, men sedan knep Emil Martinsson fem raka poäng och kopplade guldgreppe­t.

Till slut vann Martinsson med 6–3.

– Det var lysande resultat både av Jesper och av Emil Martinsson. Men det var Emils dag i dag och inte Jespers, säger landslagsl­edaren Calle Gilljam. Jesper Nyberg säger: – Jag sköt lite för dåligt där i mitten. Jag sköt bra igen mot slutet, men då hade han fått för många poäng redan och jag kom aldrig ifatt. Vad var det som inte stämde i mitten?

– Nej, jag vet inte vad det var som gick fel. Men jag sköt några dåliga nior och någon åtta också. Det är lite för dåligt – men det är final och man blir lite extra nervös. Då är det lätt man skjuter lite sämre än vad man brukar. Det är så det är.

DESTO BÄTTRE HADE det gått tidigare för Jesper Nyberg, som var bäst av alla i kvalet på 583 poäng – en bättre än Emil Martinsson.

– Det var nytt personbäst­a där med två poäng så det var riktigt bra. Framför allt de långsamma (loppen) var det bästa jag har skjutit. Snabben var väl inte jättebra, men det var stabilt och det blev ett bra slutresult­at av det, berättar han.

Lägg därtill att Niklas Bergström, Glaskogen, var elva i kvalet på 569 poäng och den svenska trion knep lagguldet sju poäng före Ryssland.

DEN INDIVIDUEL­LA semifinale­n mot ryssen Maxim Stepanov, som Jesper Nyberg vann med 6–3, var stökig.

Finalhalle­n i Györ drabbades av ett elfel som inte gick att laga inom rimlig tid utan skyttarna tvingades traska tillbaka till kvalhallen – och börja om.

– Vi hann skjuta ungefär halva semifinale­n innan banorna började krångla. Så det var lite struligt, men han hade nog mer ont av det än vad jag hade. Ryssarna är väldigt inrutade och vill gärna ha uppstaplat precis hur de ska göra. För min del är det inte lika noga – man är van hemifrån Sverige att det kan bli lite snabba ryck, säger Nyberg.

”Man får väl vara nöjd. Det gick över förväntan nästan och det var skoj att vi tog en dubbel, guld och silver, också.”

JESPER NYBERG dubbel Em-medaljör

HAN ÄR I EM-ELDEN igen redan i dag. Då avgörs mixklassen med blandade lopp. Vilka förhoppnin­gar har du där?

– Jag ska försöka skjuta bra i alla fall. Jag hoppas på en lagmedalj och så får vi se hur långt det räcker individuel­lt. Jag tycker själv att jag inte är lika bra på mixen som på regelbundn­a, men gör jag det bra så har jag chans på medalj.

 ??  ??
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ?? MITT I PRICK. Jesper Nyberg, som tävlar för Hylte Sportskytt­ar, anförde det svenska laget som vann Em-guld i running target 10 meter i Ungern på tisdagen. Individuel­lt blev det en silvermeda­lj för Nyberg bakom landslagsk­ollegan Emil Martinsson, Osby...
Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV MITT I PRICK. Jesper Nyberg, som tävlar för Hylte Sportskytt­ar, anförde det svenska laget som vann Em-guld i running target 10 meter i Ungern på tisdagen. Individuel­lt blev det en silvermeda­lj för Nyberg bakom landslagsk­ollegan Emil Martinsson, Osby...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden