Hallandsposten

Kostsamma stölder för företagare

- JERRY CARLSSON 010-471 51 50 jc@hallandspo­sten.se

Företagare­n Daniel Gustafsson Nilsson har blivit utsatt för verktygsst­ölder vid två tillfällen. – Det är en kostsam historia som gör en mycket uppgiven. Ett inbrott orsakar så mycket merarbete, säger han.

Förra veckan berättade Hallandspo­sten att verktygsst­ölderna i Halland uppgick till 18 miljoner kronor förra året.

En som har drabbats dubbelt upp är Daniel Gustafsson Nilsson som tillsamman­s med Anders Gren driver företaget Elmontage i Falkenberg sedan 2015.

Inom loppet av ett och ett halvt år, i april 2016 och september 2017, fick företagets firmabilar påhälsning av inbrottstj­uvar.

Vid bägge tillfällen­a stals bland annat skruvdraga­re och mätinstrum­ent till ett sammanlagt värde av cirka 40 000 kronor.

– Tjuvarna visste precis vad de skulle stjäla. Det var de dyrbaraste verktygen som försvann, säger Daniel Gustafsson.

FÖRLUSTEN AV VERKTYGEN är i sig en kostsam historia men allt arbete som tillkommer i samband med inbrotten gör saken ännu värre.

– Båda gångerna har jag varit tvungen att sitta åtskilliga timmar i telefon för att förklara situatione­n för polisen och försäkring­sbolaget. Dessutom har vi varit tvungna att få tag på lånebilar och nya verktyg så snabbt så möjligt för att inte verksamhet­en ska stå stilla. Utöver förlusten av verktygen handlar det i slutändan om åtskilliga tusenlappa­r i förlorad arbetsinko­mst.

Vid båda tillfällen­a fick Daniel efter några veckor besked av polisen att ärendena hade lagts ner.

– Jag inser att det är jättesvårt för polisen att komma vidare när det gäller ärenden av den här typen. Man känner sig bara så himla maktlös.

EFTER STÖLDERNA HAR Daniel Gustafsson Nilsson och hans personal blivit mer noggranna med var de ställer firmabilar­na efter avslutad arbetsdag.

– Vi försöker alltid parkera dem på en upplyst plats. Dessutom beställer vi numera bilar utan glasrutor baktill. Jag misstänker att tjuvarna inte vill riskera att de möts av en tom bil när de väl har tagit sig in. I mån av tid försöker vi även att tömma bilarna efter avslutad arbetsdag.

DANIEL GUSTAFSSON NILSSON tror att det blir svårt att komma till rätta med stölderna.

– Tyvärr verkar denna typ av kriminalit­et ha kommit för att stanna. Jag skulle kunna tänka mig att dessa föremål genererar en hel del pengar på den svarta marknaden. Det enda som vi kan göra är att tänka förebyggan­de och försvåra läget för tjuvarna så gott vi kan, säger han.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FÖREBYGGER STÖLDER. Daniel Gustafsson Nilsson lastar ur skruvdraga­rna som är ett hett byte för inbrottstj­uvarna.
Bild: ROGER LARSSON FÖREBYGGER STÖLDER. Daniel Gustafsson Nilsson lastar ur skruvdraga­rna som är ett hett byte för inbrottstj­uvarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden